Παρακρατικοί κατάργησαν το κράτος - Το παράξενο ταξίδι που πρόδωσε τις υπόγειες διαδρομές - «Βρήκαν» μεσοπέλαγα τους μετανάστες και τους παρέλαβαν οι ίδιοι - Ετσι εξηγούνται και τα μυστήρια της Ειδομένης - Κάνουν πως διατάzουν έρευνα - Πώς και ποιοι υποκινούν τα επεισόδια
Σε ρόλο αρωγού των ύποπτων ΜΚΟ, οι περιβόητοι «δικαιωματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σθεναρή μάχη για να μετατραπεί το ελληνικό κράτος σε ξέφραγο αμπέλι και να διευκολυνθεί η δράση δήθεν αλληλέγγυων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται με τους διακινητές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την ώρα που η κυβέρνηση, έπειτα από πολύμηνη περίοδο ολιγωρίας, αν όχι και ανευθυνότητας, αναγνωρίζει ότι πρέπει να μπει τάξη στο χάος και την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, εμφανίζεται για μία ακόμη φορά χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, με αντίστοιχες αντιτιθέμενες απόψεις. Ετσι, ενώ από τη μία, υπό την πίεση των εξελίξεων και της διάθεσης της κοινής γνώμης, δρομολογούνται έλεγχοι, ακόμα και συλλήψεις «ύποπτων» εθελοντών, την ίδια ώρα, μέσα από το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο στηρίζονται και πατρονάρονται κάθε λογής αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» και ΜΚΟ, ακόμα και όταν κατηγορούνται για κακουργήματα. Ο «βαθύς ΣΥΡΙΖΑ» αρνείται να ακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική και ασκεί έντονες πιέσεις για να συνεχιστεί η κρατική παράλυση, φτάνοντας μέχρι του σημείου να υπαγορεύει δηλώσεις σε υπουργούς, να παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε δικαστικές έρευνες και να επιχειρεί να προκαταλάβει δικαστικές αποφάσεις. Οταν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος οι διωκτικές αρχές συλλαμβάνουν πρόσωπα για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και παράνομη οπλοκατοχή, οι εισαγγελείς ασκούν κακουργηματικές διώξεις για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων αλλά ο αρμόδιος υπουργός ζητά συγγνώμη από τους συλληφθέντες αλληλέγγυους πριν καν οι ίδιοι απολογηθούν, τότε πραγματικά ανακύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό τον τόπο.
Oι συλλήψεις οπλισμένων αλληλέγγυων
Η υπόθεση που εξελίχθηκε πριν από λίγο καιρό στα θαλάσσια σύνορα του βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελεί ίσως την πλέον ενδεικτική εξήγηση για όσα εξελίχθηκαν στη συνέχεια στην Ειδομένη, αλλά και στον Πειραιά, με τους ανεξέλεγκτους τύπους που ξεσήκωναν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπροστά στα επί πολλές ημέρες απαθή βλέμματα των ελληνικών αρχών, οι οποίες παρατηρούσαν αμέτοχες.Ηταν πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου 2016 όταν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος έκανε περιπολία μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Στο ραντάρ του εντόπισε βάρκες μεταναστών αλλά και ένα ταχύπλοο να ξεκινάει από την ελληνική πλευρά και να κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια. Το συμβάν και η καταδίωξη που ακολούθησε περιγράφονται λεπτομερώς στο επίσημο δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος εκείνης της ημέρας: «Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.) εντόπισε ημεδαπό ιδιωτικής χρήσης ταχύπλοο σκάφος να κινείται πλησίον λέμβων με αλλοδαπούς, ευρισκόμενων εντός τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αεροδρομίου ν. Λέσβου, χωρίς προς τούτο άδεια. Στη θέα του Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το εν λόγω ταχύπλοο επιχείρησε να απομακρυνθεί και ακολούθησε καταρχήν καταδίωξη, η οποία δεν συνεχίστηκε καθόσον το ανωτέρω σκάφος προέβη σε κράτηση μηχανών». Στη συνέχεια τα πέντε αλλοδαπά μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, «όπου κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αρμόδιου εισαγγελέα συνελήφθησαν. Το Τ/Χ σκάφος κατασχέθηκε ενώ επ’ αυτού εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τρία (03) μαχαίρια στιλέτα και δύο (02) ψηφιακές διόπτρες νυκτός».
Οι πέντε συλληφθέντες ήταν μέλη δύο ΜΚΟ που επιχειρούσαν στη Λέσβο σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων. Οι δύο από αυτούς, αραβικής καταγωγής και δανικής υπηκοότητας, ανήκαν στη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι άλλοι τρεις, Ισπανοί, έπαιρναν μέρος στη συγκεκριμένη επιχείρηση για λογαριασμό της ΜΚΟ «Proemaid». Οι συλληφθέντες αλληλέγγυοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν στις 16 Ιανουαρίου στη Λέσβο. Και στους πέντε απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας παροχής βοήθειας σε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια, ενώ σε τρεις εξ αυτών απαγγέλθηκε και η κατηγορία της οπλοκατοχής. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα συγκεκριμένα άτομα επιχειρούσαν στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας ρυμουλκώντας βάρκες με μετανάστες, χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού Σώματος και χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές για τη δράση τους.
Στο σημείο αυτό και ενώ η υπόθεση φαινόταν ότι έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται με την πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Ειδικότερα, μόλις 22 ώρες μετά το δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος στο οποίο περιγραφόταν η επιχείρηση σύλληψης των πέντε μελών των ξένων ΜΚΟ, αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου σχόλιο του γραφείου του υπουργού για «τα περιστατικά σύλληψης εθελοντών», με το οποίο ο κ. Δρίτσας αφού «αδειάζει» το Λιμενικό για τις συλλήψεις αυτές, επιχειρεί να προκαταλάβει την απόφαση των δικαστικών αρχών, ζητώντας παράλληλα κατανόηση από τους συλληφθέντες! Σύμφωνα με το υπουργικό σχόλιο, «η συνεργασία των ΜΚΟ και των εθελοντών με το Λιμενικό Σώμα και τις άλλες αρχές της ελληνικής πολιτείας, για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει αναγκαία και επιθυμητή και αυτό καθημερινά επιβεβαιώνεται». Σε αυτές τις συνθήκες «το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, με απόλυτη επιτυχία έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο ευθύνης στα λεπτά και κρίσιμα ζητήματα των επιχειρήσεων διάσωσης και αυτό είναι λογικό και αναγκαίο. Τα λίγα μεμονωμένα περιστατικά υπέρβασης αυτών των απολύτως αναγκαίων και συμφωνημένων κανόνων, που δε συνιστούν κατ’ ανάγκη πάντα αξιόποινη πράξη, αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη».
Η κατακλείδα του σχολίου αποτελεί πραγματικό μνημείο: «Είναι δεδομένες οι δύσκολες και πιεστικές συνθήκες υπό τις οποίες ενεργούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ελληνικού κράτους. Ζητάμε κατανόηση από όποιους πολίτες-αλληλέγγυους υπέστησαν ταλαιπωρία λόγω της εμπλοκής τους σε συμβάντα που για κανέναν μας δεν είναι ευχάριστα. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των κοινά συμφωνηθέντων επιχειρησιακών κανόνων είναι ο μόνος τρόπος προστασίας».
Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 16 Ιανουαρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης για να απολογηθούν. Από νωρίς το πρωί έξω από αυτό βρίσκονταν για να τους συμπαρασταθούν η βουλευτής Β’ Αθήνας Βασιλική Κατριβάνου, ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου. Με κοινή δήλωσή τους, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του κόμματος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα επί του ζητήματος δηλώνοντας την πρόθεσή τους να καταθέσουν υπέρ των συλληφθέντων: «Βρεθήκαμε σήμερα στα δικαστήρια Μυτιλήνης οι βουλευτές Γ. Πάλλης και Βασιλική Κατριβάνου και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταθέσουμε υπέρ των πέντε εθελοντών που διώκονταν για παράνομη διακίνηση προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν η αλληλεγγύη και η διάσωση ανθρωπίνων ζώων να βαφτίζεται trafficking και κακουργηματική πράξη. Αποτελεί διακριτό ζήτημα να μπει σε πλαίσιο η δράση των ΜΚΟ από την αυθαίρετη καταστολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των κατηγορουμένων και των αλληλέγγυων, των οποίων τη συνεισφορά θεωρεί σημαντική και υπό τις παρούσες συνθήκες απαραίτητη».
Μετά την 11ωρη απολογία τους, ανακριτής και εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης αποφάσισαν να μην κρίνουν προφυλακιστέο κανέναν από τους συλληφθέντες, επιβάλλοντας ωστόσο χρηματική εγγύηση σε όλους, ενώ σε έναν από αυτούς απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν, με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα, ενώ του επιβλήθηκε και καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ για τον καθέναν.
Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους ύστερα από την απόφαση μη προφυλάκισης των πέντε αλληλέγγυων χαρακτήρισαν «ντροπή» την όλη υπόθεση. Η κυρία Κατριβάνου σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφή δήλωση πως η αλληλεγγύη δεν βαφτίζεται trafficking και δεν ποινικοποιείται. Το γεγονός ότι σε έναν από αυτούς επιβάλλουν εγγύηση 10.000 ευρώ και τον αναγκάζουν να παραμείνει στη χώρα για να παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα τού διαλύει τη ζωή. Θεωρούμε ότι το μήνυμα που δίνεται με όλη αυτή την ιστορία πρέπει να αλλάξει και η αλληλεγγύη πρέπει να τιμάται και όχι να ποινικοποιείται. Αξίζουν ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις ζωές που σώζουν αυτοί οι άνθρωποι». Από την πλευρά του ο κ. Πάλλης ζήτησε να δοθεί κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια «ντροπιαστικά», όπως τα χαρακτήρισε, περιστατικά: «Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μια πληγή στην εικόνα της Λέσβου της αλληλεγγύης και της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε όλοι οι πολίτες της, οι αλληλέγγυοι και όλες οι ομάδες των ανθρώπων που έχουμε ριχτεί στη μάχη να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μόνο που μπορούμε να εκφράσουμε είναι η αίσθηση της ντροπής για μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ρισκάρουν τις ζωές τους μέσα στη θάλασσα για να σώσουν άλλους ανθρώπους. Επομένως μας ευχαριστεί μόνο το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι. Οι περιοριστικοί όροι στον έναν κατηγορούμενο και το κατηγορητήριο όπως συστάθηκε δεν μπορούν να μας αφήνουν ικανοποιημένους. Θα πρέπει να παρθεί μια πολιτική απόφαση ώστε να δοθεί μια κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία για να μην έχουμε στο μέλλον άλλα τέτοια φαινόμενα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου