Υγεία

Αρτηριακή πίεση: Ελέγχουμε και τις δύο πλευρές πλέον;

Νέα μετά-ανάλυση 24 διεθνών μελετών ρίχνει φως στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να την ελέγχουμε και από τις δύο πλευρές των χεριών.

Αρτηριακή πίεση: Ελέγχουμε και τις δύο πλευρές πλέον; | vita.gr

Μια διαφορά στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από το αριστερό και το δεξί χέρι μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μετά – ανάλυση 24 διεθνών μελετών.

Και από τις δυο πλευρές η αρτηριακή πίεση

Η αρχική έκθεση, που έχει δημοσιευθεί στο Hypertension, περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερους από 57.000 ενήλικες σε γενικές κλινικές υγείας που είχαν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση και στα δύο χέρια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων για περισσότερο από μια δεκαετία.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον διαφορά πέντε τιμών στην αρτηριακή πίεση μεταξύ του αριστερού και του δεξιού βραχίονα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή  ακόμα και πρόωρου θανάτου.

Όσο μεγαλύτερη η διαφορά μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι.

Τι κρύβεται πίσω από την μεγάλη απόκλιση

Η απόκλιση μεταξύ των δύο βραχιόνων μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η βασική αιτία των περισσότερων καρδιακών παθήσεων.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την πρακτική του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια, κάτι που συνιστάται αλλά σπάνια πραγματοποιείται.

Εάν η ένδειξη από το ένα χέρι είναι υψηλότερη, τότε σε αυτήν την πλευρά θα πρέπει να βασίζεται οποιαδήποτε θεραπεία και να ελέγχεται η αρτηριακή σας πίεση στο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς θα την μειώσετε φυσικά

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, την δυσκολία στην αναπνοή, τις ρινορραγίες, την έξαψη, την ζάλη αλλά και τον πόνο στο στήθος. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να μειώσετε φυσικά την αρτηριακή σας πίεση και οι μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε άμεσα, είναι:

Στραφείτε στο κάλιο

Το κάλιο αποτελεί ένα σημαντικό μέταλλο, που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από το νάτριο και ελαττώνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Για να έχετε καλύτερη ισορροπία καλίου και νατρίου στη διατροφή σας, εστιάστε στην κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων και πιο φρέσκων τροφών.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν τα λαχανικά, ειδικά τα φυλλώδη χόρτα, οι ντομάτες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες. Τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων του πεπονιού, της μπανάνας, του αβοκάντο, του πορτοκαλιού και του βερίκοκου.

Μην ξεχνάτε την βόλτα σας

Η τακτική άσκηση ενδυναμώνει την καρδιά, κάνοντας πιο αποτελεσματική την άντληση αίματος, γεγονός που μειώνει την πίεση στις αρτηρίες σας.

Στην πραγματικότητα, 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως το περπάτημα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως το τρέξιμο την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Διαχειριστείτε το άγχος

Η τελευταία περίοδος, αυτή της πανδημίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία δύσκολη περίοδο, που τείνει να προκαλεί γενικευμένο άγχος, στρες και ανησυχία. Ωστόσο είναι σημαντικό να το διαχειριστείτε, συνειδητοποιώντας πως ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε όλα όσα συμβαίνουν, μπορείτε πάντα να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτά.

====================================

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ: ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ 3 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙΣ 3 ΚΙΛΑ ΥΓΙΕΙΝΑ !!

Η δίαιτα πατάτας, όπως φαίνεται από το όνομά της, έχει πατάτες ως κύριο συστατικό. 
Επίσης περιλαμβάνει γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες, μπορείτε να χάσετε 3-5 κιλά σε μόλις τρεις ημέρες.
Το άμυλο που περιέχει μαζί με τα οξέα του γάλακτος και τα χαμηλά λιπαρά του γιαουρτιού, παρέχουν στον οργανισμό επαρκή ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. 
Το άμυλο, όταν συνδυάζεται με νερό, δίνει την αίσθηση του κορεσμού και χωρίς μεγάλη πρόσληψη τροφής.

Αυτή η δίαιτα γίνεται μόνο για τρεις ημέρες και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και δύο φορές διαδοχικά.

Ημέρα 1

Πρωινό: Μία βραστή πατάτα χωρίς αλάτι και ένα φλιτζάνι γιαούρτι
Μεσημεριανό: Δύο πατάτες βραστές χωρίς αλάτι και ένα φλιτζάνι γιαούρτι
Δείπνο: 2 φλιτζάνια γιαούρτι

Ημέρα 2

Πρωινό: ένα φλιτζάνι γιαούρτι
Μεσημεριανό: Δύο πατάτες βραστές χωρίς αλάτι και ένα φλιτζάνι γιαούρτι
Δείπνο: Μία βραστή πατάτα χωρίς αλάτι και ένα φλιτζάνι γιαούρτι

Ημέρα 3

Πρωινό: μια βραστή πατάτα χωρίς αλάτι
Μεσημεριανό: Μια βραστή πατάτα χωρίς αλάτι και ένα φλιτζάνι γιαούρτι
Δείπνο: ένα φλιτζάνι γιαούρτι

Σημείωση: δεν αντικαθιστούμε την βραστή πατάτα με μία τηγανητή. 

Η βραστή πατάτα θεωρείται πολύ υγιεινή ενώ οι τηγανητές πατάτες είναι ανθυγιεινές και ενθαρρύνουν την εναπόθεση βάρους. 

Η βραστή πατάτα περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα καθώς και φυτικές ίνες που επιταχύνουν την πέψη.
Τα 100 γραμμάρια πατάτας έχουν μόνο 75 θερμίδες, οι οποίες είναι λιγότερες από ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού. 
Το γιαούρτι ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα, αφαιρεί την περίσσεια του νερού και των τοξινών από το σώμα.
====================================================

Κορονοϊός: Τα 4 υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από COVID-19

Ο νέος κορονοϊός έχει καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο, μολύνοντας και σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Έχει περάσει ένας χρόνος τώρα και οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για αυτόν, όπως το ποιες είναι εκείνες οι συννοσηρότητες που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε θανάτους λόγω COVID-19.

Κορονοϊός ] Μία έρευνα που διεξήχθη από τα ομοσπονδιακά εθνικά ιδρύματα των ΗΠΑ (NIH) έδειξε ότι ορισμένα υποκείμενα νοσήματα (ή συννοσηρότητες) προκαλούν μια ολοένα και πιο γρήγορη και σοβαρή εξέλιξη της COVID-19, που τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν υποκείμενα νοσήματα είχαν αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου από την COVID-19.

Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην κολλήσουν τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, καθώς συνήθως έχουν κακή πρόγνωση.

Κορονοϊός: Οι τέσσερις κύριες συννοσηρότητες που οδηγούν σε θνησιμότητα από την COVID-19

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Griffith πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση στις παγκόσμιες λίστες δεδομένων MEDLINE, Scopus, Web of Science και EMBASE. Συνολικά ανέλυσαν τις περιπτώσεις 375.859 συμμετεχόντων από 14 χώρες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • ο καρκίνος
  • η χρόνια νεφρική νόσος
  • ο διαβήτης και
  • η υπέρταση

είναι τα τέσσερα κύρια υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από COVID-19.

Στατιστικά, η χρόνια νεφρική νόσος κατατάσσεται πρώτη ως η πιο εμφανής συννοσηρότητα που οδηγεί σε θάνατο από COVID-19. Η υπέρταση ήταν η πιο κοινή συννοσηρότητα στους ασθενείς με COVID-19, ακολουθούμενη από παχυσαρκία και διαβήτη. Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν συνδέεται με τόσο αυξημένη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών COVID-19.

Ο δρ. Adam Taylor, εκ των επικεφαλής της μετα-ανάλυσης, δήλωσε ότι προηγούμενες συστηματικές αναθεωρήσεις και μετα-αναλύσεις ήταν περιορισμένες, λόγω της έλλειψης δεδομένων και παγκόσμια κλινικά δεδομένα.

Οι συννοσηρότητες αναφέρονται συχνά ως παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο συγκεκριμένες συννοσηρότητες επηρεάζουν την ασθένεια είναι συζητήσιμος”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια μελέτη που διεξήγαγε καλύπτει όλες τις συννοσηρότητες που αναφέρθηκαν ότι επιδεινώνουν την COVID-19 και οδηγούν σε θάνατο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν εκείνα τα υποκείμενα νοσήματα που ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τους ασθενείς. Επίσης προσδιόρισαν και ποιες ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο από τη σοβαρή μορφή της COVID-19.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε το γιατί υπάρχει υψηλός επιπολασμός αυτών των υποκείμενων νοσημάτων μεταξύ των ασθενών με COVID-19. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι μελλοντικοί ερευνητές μπορεί να επικεντρωθούν στον μηχανισμό που ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εισβάλλει στα κύτταρα.

Κορονοϊός: Τι είπαν οι ερευνητές γι’ αυτά τα τέσσερα υποκείμενα νοσήματα

Ο επικεφαλής συγγραφέας της παγκόσμιας κλίμακας μετα-ανάλυσης, καθηγητής Suresh Mahlingam, είπε ότι η υψηλότερη επικράτηση αυτών των υποκείμενων νοσημάτων σε ασθενείς με COVID-19 οφείλεται στην αυξημένη έκφραση των υποδοχέων στα κύτταρα (ACE2). Είναι οι υποδοχείς που χρησιμοποιεό ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα.

Ο καθηγητής Mahlingnam εξήγησε ότι στους ασθενείς με διαβήτη συνταγογραφούνται φάρμακα που ελέγχουν τη γλυκόζη στο αίμα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν την έκφραση των ACE2.

Επιπλέον, οι σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ ασθενών με υπέρταση και διαβήτη θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την αύξηση των θρομβωτικών επιπλοκών, καθώς είναι γνωστό ότι η COVID-19 επιδεινώνει τις θρομβώσεις.

Οι ασθενείς έχουν προδιάθεση να έχουν τον σοβαρό τύπο της COVID-19 λόγω των υποκείμενων νοσημάτων. Για παράδειγμα, εκείνοι με χρόνια νεφρική νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο και να πεθάνουν από COVID-19. Ειδικά εκείνοι με νεφρική νόσο τελικού σταδίου σε σύγκριση με τη χρόνια νεφρική νόσο, δήλωσε ο Mahlingnam.

Επίσης, τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στην COVID-19, αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας τους και γίνονται σοβαρά άρρωστοι.

==================================================================


Οξύμετρο : Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγουμε για την σωστή χρήση του

Τον τελευταίο καιρό, λόγω της πανδημίας της SARS COVID 19 λοίμωξης, έχει διαδοθεί η χρήση οξυμέτρων και η πώληση τους προς χρήση στο σπίτι. Η νόσος  αυτή εκδηλώνεται κάποιες φορές με δύσπνοια  η σοβαρότητα της οποίας  αξιολογείται από το πόσο «χαμηλά» είναι το Οξυγόνο κάποιου που νοσεί. Έτσι λοιπόν  μετά το πιεσόμετρο  ,το οξύμετρο εισέρχεται στην καθημερινότητα μας , η χρήση του οποίου είναι εύκολη ,αρκεί να γνωρίζουμε κάποια βασικά σημεία της λειτουργίας του.

Το Οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που μοιάζει με μανταλάκι και η οποία τοποθετούμενη στην άκρη των δαχτύλων του χεριού μας, μπορεί να μετρήσει τον «κορεσμό»  του αίματος σε Οξυγόνο καθώς και τους παλμούς της καρδιάς.  Το οξύμετρο ανιχνεύει αίμα που κυκλοφορεί στα τριχοειδή (πολύ μικρά)  αγγεία των δαχτύλων μας. Ο κορεσμός του Οξυγόνου ανήκει στα λεγόμενα ζωτικά σημεία της λειτουργίας του οργανισμού .

Στην οθόνη του ,υπάρχουν δύο ενδείξεις . Η πρώτη   αναφέρεται στον κορεσμό του Οξυγόνου  (SO2  επί της % ) και η δεύτερη στον αριθμό των παλμών (PR σφύξεων  bpm).  Στην ίδια οθόνη   απεικονίζεται είτε μία κινούμενη  κυματομορφή είτε μία φωτεινή  μπάρα που αναβοσβήνει σταθερά και ρυθμικά  ανάλογα με τον αριθμό των παλμών (σφύξεων).

Λέγοντας κορεσμός αίματος σε Οξυγόνο, εννοούμε την ποσότητα οξυγόνου που, δεσμευμένο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, κυκλοφορεί στα αγγεία μας. Η συσκευή αυτή λοιπόν, χρησιμοποιώντας το αίμα που φτάνει στα πολύ μικρά αγγεία των ακροδαχτύλων μας (τριχοειδή αγγεία), μετράει με μεγάλη αξιοπιστία «πόσο» Οξυγόνο κυκλοφορεί στον οργανισμό μας. Αυτό μετριέται σε ποσοστό επί τις 100 και φυσιολογικά είναι 95-99%.

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου:

  • Κορεσμός Οξυγόνου 100% : Σπάνιο εύρημα.  Ο κορεσμός του αρτηριακού αίματος σε Οξυγόνο δεν φτάνει το απόλυτο 100% γιατί πάντα υπάρχουν ελάχιστες «σταγόνες» φλεβικού- μη οξυγονωμένου αίματος μέσα σ αυτό!
  • Κορεσμός Οξυγόνου  κάτω από 91%: Θεωρείται χαμηλός  κορεσμός του Οξυγόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λόγος για Υποξαιμία και συστήνεται πάντα η άμεση επικοινωνία με γιατρό.
  • Κορεσμός Οξυγόνου  μεταξύ  91-95% :  επιδέχονται αξιολόγησεις ανάλογα με τις συνθήκες και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου.

Η χρήση ενός οξυμέτρου στο σπίτι από κάποιον που το χρησιμοποιεί εμπειρικά μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο της λανθασμένης ερμηνείας και της «άδικης» ανησυχίας.

Υπάρχουν παγίδες στην μέτρηση που οδηγούν σε λανθασμένα αποτελέσματα:

Βαμμένα νύχια: Κάποια οξύμετρα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια των νυχιών και του δέρματος στα άκρα των δαχτύλων, «βλέπουν» μέσα από το νύχι και το δέρμα. Αν το νύχι είναι βαμμένο η λειτουργία αυτή εμποδίζεται και η τιμή που λαμβάνουμε στην οθόνη του οξυμέτρου  είναι λανθασμένα χαμηλή. Τα νεότερα οξύμετρα χρησιμοποιούν άλλη τεχνική μέτρησης (παλμικά οξύμετρα) εξαλείφοντας αυτό το πρόβλημα. Βεβαίως, τα προαναφερθέντα ειναι ένας καλό λόγος να έχετε άβαφα νύχια πριν υποβληθείτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή να μην θυμώσετε αν, ξυπνώντας από νάρκωση, δείτε ξεβαμμένο ένα νύχι σας.

Κρύα χέρια: Όπως είπαμε το οξύμετρο ανιχνεύει αίμα που κυκλοφορεί στα τριχοειδή αγγεία των δαχτύλων μας. Όταν κρυώνουν τα χέρια μας, το αίμα εκεί μειώνεται σημαντικά (εξ’ ου και τα μελανιασμένα χέρια στο κρύο), με αποτέλεσμα το οξύμετρο να μετράει λάθος και άρα να δείχνει πάλι λανθασμένα μικρότερη τιμή.

Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση: Σε περιπτώσεις υπότασης, πάλι η ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στα τριχοειδή των δαχτύλων είναι μικρή και άρα ισχύουν τα παραπάνω.

Μπαταρία: Όταν τελειώνει η μπαταρία σε μια τέτοια συσκευή, συνήθως δείχνει λανθασμένες μετρήσεις.

 

Πότε η μέτρηση που κάνουμε είναι σωστή?  Τα  περισσότερα οξύμετρα έχουν στην οθόνη τους , είτε μία κινούμενη  κυματομορφή ,είτε μία μπάρα που κινείται ή αναβοσβήνει με σταθερή  συχνότητα  ανάλογα με τον αριθμό των παλμών (σφύξεων) , υπό φυσιολογική λειτουργία της συσκευής και σωστή ανίχνευση του τριχοειδικού αίματος.  Αν η κυματομορφή  ή η φωτεινή  μπάρα δεν  παρουσιάζει αρμονική και σταθερή κίνηση - διακύμανση ,πιθανόν η μέτρηση να μην  είναι σωστή για κάποιον από τους παραπάνω λόγους.

 

Συμπερασματικά , όταν χρησιμοποιώ Οξύμετρο και η τιμή που δείχνει είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας !

Αν η τιμή είναι χαμηλότερη, κινδυνεύω όντως από υποξαιμία ή δεν ερμηνεύω κάποια παράμετρο σωστά;  Όταν οι μετρήσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις ή να καθησυχαστούν παρερμηνευμένες ενδείξεις.

==============================================================

Οι επτά τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 ετών

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής διστάζουν να καλέσουν οποιαδήποτε τροφή ως “απαγορευμένη”, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώμε απ’ όλα με μέτρο, με την περιστασιακή “παρασπονδία” να κάνει την όλη προσπάθεια να “αξίζει τον κόπο”.

Οι επικεφαλής του everydayhealth.com ζήτησαν από τους ειδικούς να τους πουν ποιες τροφές μπορεί να θεωρηθούν “απαγορευμένες”, για ποιον λόγο και για ποια άτομα στον γενικό πληθυσμό. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους, με τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να αλλάξει κανείς στη διατροφή του.

Γλυκίσματα στο πρωινό
Ξεχάστε το επιδόρπιο για πρωινό και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι θερμιδικές “βόμβες”. Ένα τυπικό γλύκισμα τέτοιου τύπου μπορεί να έχει 180 θερμίδες ή περισσότερες, πάρα πολύ πρόσθετα σάκχαρα και όχι αρκετές πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να πάρετε πρωτεΐνη στο πρωινό. Για ένα καλύτερο πρωινό, επιλέξτε ένα αυγό και ένα κομμάτι τυρί για την πρωτεΐνη, στη συνέχεια προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.

Λιπαρά μεσημεριανά γεύματα
Αποφύγετε τα σαλάμια και τα αλλαντικά, καθώς όλα έχουν πολύ λίπος. Μια μερίδα από σκληρό σαλάμι, για παράδειγμα, μπορεί να έχει περίπου 110 θερμίδες, με τις 81 από αυτές να προέρχονται από το λίπος. Αντί για αλλαντικά, επιλέξτε στήθος κοτόπουλου. Συγκριτικά μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη ποσότητα, αφού τα 115 γραμμάρια έχουν περίπου 120 θερμίδες, με μόνο τις 25 από αυτές (περίπου 20%) να προέρχονται από το λίπος.

Λευκή σοκολάτα
Σε σύγκριση με την μαύρη σοκολάτα, η λευκή δεν είναι καλή για την υγεία σας. Η μαύρη σοκολάτα έχει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η λευκή σοκολάτα είναι ως επί το πλείστον φυτικό λίπος (βούτυρο κακάο) και προστιθέμενη ζάχαρη. Για παράδειγμα, τα 30 γραμμάρια λευκής σοκολάτας μπορεί να έχουν 153 θερμίδες με περίπου τις μισές από αυτές να προέρχονται από λίπος, ενώ περιέχει και 17 γραμμάρια ζάχαρης και μόλις 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα αντί των άλλων ειδών. Αν και η διατροφική της αξία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της λευκής σοκολάτας, τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη (HDL). Αρκεί να μην το παρακάνετε! Ένα μικρό κομματάκι είναι αρκετό. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν μετρήσει τα υγιή οφέλη της μαύρης σοκολάτας έχουν χρησιμοποιήσει ως μερίδα τα 30- 40 γραμμάρια ημερησίως.

Μπριζόλα «Ribeye»
Είναι ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα που υπάρχουν. Είναι γεμάτη στο εσωτερικό της με κομμάτια λίπους, τα οποία “ποτίζουν” όλο το κρέας. Σκεφτείτε ότι τα 100 γραμμάρια έχουν 16 γραμμάρια καθαρού λίπους, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ολική επιτρεπόμενη ημερήσια λήψη λίπους! Επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι αυτά, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας.

Μπάρες πρωτεΐνης
Σίγουρα, χρειάζεστε πρωτεΐνη, αλλά μια τυπική μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να έχει περισσότερη από όση χρειάζεστε. Μάλιστα, πολλές από αυτές συχνά έχουν υπερβολική προστιθέμενη ζάχαρη. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το παρακάνετε, αναζητήστε μια μπάρα που έχει λιγότερα από 7 γραμμάρια σοκολάτας ή άλλου γλυκαντικού.

Ακόμη και μια μικρή μπάρα πρωτεΐνης μπορεί να έχει περίπου 200 θερμίδες, αλλά δεν θα σας χορτάσει, οπότε να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους. Ο καλύτερος χρόνος για να φάτε μια τέτοια μπάρα δεν είναι μετά από μια ελαφριά προπόνηση με βάρη, αλλά μετά από μια διαδρομή αντοχής. Και αν σχεδιάζετε να φάτε ένα γεύμα μετά από μια μακρά προπόνηση, μην φάτε μια μπάρα πρωτεΐνης σαν… ορεκτικό.

Τουρσί
Το τουρσί μοιάζει με αβλαβές συνοδευτικό σε σάντουιτς, αλλά δεν είναι. Οι πίκλες (τουρσί) είναι γεμάτες αλάτι και το αλάτι κάνει τον οργανισμό να κατακρατεί υγρά. Σε μερικούς ανθρώπους, το υπερβολικό αλάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association) συστήνει να κρατάμε την λήψη νατρίου κάτω από τα 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για ένα υγιές επίπεδο αρτηριακής πίεσης. Μία μερίδα τουρσί έχει μόλις 17 θερμίδες, αλλά την απίστευτη ποσότητα των 1,200 mg νατρίου.

Κονσέρβες σούπας
Οι κονσέρβες σούπας έχουν συνήθως πολύ αλάτι. Ακόμα και οι επονομαζόμενες σούπες χαμηλού νατρίου μπορεί να έχουν πάρα πολύ αλάτι. Μία μερίδα (περίπου ένα ποτήρι νερού) μπορεί ακόμα να έχει πάνω από 400 mg νατρίου. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε πάντα την ετικέτα στην κονσέρβα για το πόσο νάτριο περιέχει.

Πλένετε κι εσείς το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα; Δείτε γιατί δεν θα το κάνετε ποτέ ξανά... (video)

Μια αλήθεια που σίγουρα θα σας κάνει να σκεφτείτε ξανά την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να πλένετε το κοτόπουλο...

==============================


Tα παντζάρια είναι «θαυματουργά» για την υγεία


Τα παντζάρια είναι από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν. Από τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο, μέχρι τη βελτίωση της σεξουαλικής σας αντοχής, αυτό το λαχανικό είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην θεραπεία σε πολλές ασθένειες.
Δείτε για πόσους λόγους επιβάλλεται να προσθέσετε μια μερίδα παντζάρια στο καθημερινό διατροφικό σας πλάνο:
  • Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης: Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε νιτρώδη και σε ένα αέριο που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Και τα δύο αυτά βοηθούν στην διεύρυνση των αρτηριών και την μείωση του καρδιακού παλμού.
  • Μειώνει την “κακή” χοληστερόλη και εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες: Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η τελευταία είναι το συστατικό που δίνει στο παντζάρι το πορφυροκόκκινο χρώμα του και είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων. Βοηθάει στην μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης και δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Καταπολεμάνε την οστεοπόρωση: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.
  • “Ασπίδα” στην αναιμία: Τα παντζάρια περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.
  • Βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία και αντοχή: Το παντζάρι χρησιμοποιείτο αιώνες πριν ως μέρος διάφορων παραδόσεων για την καλύτερη σεξουαλική ευεξία του ατόμου. Είναι μια πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθούν στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες, και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Μια άλλη μεταβλητή είναι ότι τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βορίου, ενός χημικού συστατικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου.
  • Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή διαφόρων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι.
Διατροφική αξία (100 γραμμάρια):
  • Θερμίδες: 43
  • Λίπος: 0g

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Η λίστα του ΕΟΦ με καλλυντικά και φάρμακα που είναι επικίνδυνα -Πωλούνται μέσω Ιντερνετ

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κατάλογο με 29 προϊόντα που διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, ή καλλυντικά χωρίς να έχουν αξιολογηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών.
«Τα προϊόντα, που διακινούνται μέσω διαδικτύου, ARTROVEX, SUGANORM, RECARDIO, PSORIMILK, BIORETIN, GEMODERM, TINEDOL, BACTEFORT, NICOIN, FORTE LOVE, ALCOBARRIER, HONDROCREAM, DIETONUS, EROGAN, EL-MACHO, ONE TWO SLIM, CHOKOSLIM/CHOCOLATE SLIM, WELLTOX, REVOMUSCLE, BLACK-MASK, VALGOSOCKS, VALGUS PRO, COLLAMASK, MACHOMAN, VARICOBOOSTER, MAXISIZE, HAIR MEGASPRAY, FITOSPRAY, TONUS ELAST, δεν έχουν αξιολογηθεί από τον ΕΟΦ ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν, δεν διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και δεν έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα)».
Ο ΕΟΦ τονίζει ότι στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθούνται τα ανωτέρω προϊόντα δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις παραπέμποντας σε φάρμακο, ενώ δε διαθέτουν σχετική έγκριση του Οργανισμού.
Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Διαδικτύου και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
1) Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος.
2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).
3) Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του Διαδικτύου μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.


==========================================


Πίεση ματιού: 

Τι την ανεβάζει, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Πίεση ματιού: Τι την ανεβάζει, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την αρτηριακή τους πίεση, λίγοι όμως είναι αυτοί που ελέγχουν την πίεση των ματιών.
 Ο έλεγχος της οφθαλμικής πίεσης ωστόσο, είναι απαραίτητος, καθώς αν ανέβει επικίνδυνα μπορεί να βλάψει την όραση.


Τα μάτια περιέχουν ένα υγρό που παράγεται και ρέει συνεχώς μέσα και έξω από αυτά. Η διακίνηση αυτού του υγρού, που δεν αποτελεί μέρος των δακρύων, δημιουργεί μια πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Αν για κάποιο λόγο παρεμποδίζεται η παροχέτευση του υδατοειδούς αυτού υγρού, τότε αυτό συσσωρεύεται μέσα στο μάτι και η πίεση των ματιών ανεβαίνει.
Φυσιολογικές τιμές
Οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης των ματιών διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η μέση τιμή της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι 10-21 mmHg.
Αίτια αύξησης της πίεσης του ματιού
-Γήρανση
-Οικογενειακό ιστορικό
-Υπερμετρωπία
-Παλιοί τραυματισμοί στο μάτι
-Ιστορικό σοβαρής αναιμίας
-Κολλύρια ή άλλων φάρμακα με κορτιζόνη
Συμπτώματα
Η αύξηση της πίεσης δεν έχει συμπτώματα. Δεν πονάει και δεν προκαλεί αλλαγές στην όραση. Η πίεση αυξάνεται αργά και σταδιακά ελαττώνοντας την όραση με αργό ρυθμό και χωρίς εμφανή συμπτώματα.
Η ζημιά ωστόσο που προκαλεί είναι μη αναστρέψιμη. Η αυξημένη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα και σταδιακά σε καταστροφή του οπτικού νεύρου. Αν έχετε γλαύκωμα και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε τύφλωση. Γι' αυτό και είναι απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα το πρόβλημα.
Πώς θα τη ρίξετε
Η ενδοφθάλμια πίεση πέφτει με φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, χορηγούνται οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται διά βίου και αν κριθεί απαραίτητο, συνδυάζονται και με χάπια.

-----------------------------------------------------------------------------


Πόσο παχαίνει το κοτόπουλο; Θερμίδες σε στήθος, μπούτι, φτερούγα – Τι κάνει η πέτσα…

  •  
  • 21 Νοεμβρίου 2018 | 14:00
Το κοτόπουλο είναι μια δημοφιλής διατροφική επιλογή όταν θέλουμε άπαχη πρωτεΐνη, καθώς την περιέχει συσκευάζει σε μεγάλη ποσότητα ανά μερίδα χωρίς να έχει πολύ λίπος
.
Αλλά, ίσως αναρωτιέστε ακριβώς πόσες θερμίδες έχει το κομμάτι από κοτόπουλοστο πιάτο σας. Κάθε του μέρος έχει και ελαφρώς διαφορετική σύσταση. Ως εκ τούτου έχει και διαφορετικό αριθμό θερμίδων και διαφορετικό πρωτεΐνης και λίπους.

Κοτόπουλο στήθος: 284 θερμίδες

Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα (172 γραμμάρια) έχει την ακόλουθη διατροφική ανάλυση:
  • Θερμίδες: 284
  • Πρωτεΐνη: 53,4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 6,2 γραμμάρια
Μια μερίδα κοτόπουλου στήθος 100 γραμμαρίων παρέχει 165 θερμίδες, 31 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,6 γραμμάρια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των θερμίδων στο στήθος κοτόπουλου προέρχεται από πρωτεΐνες και το 20% προέρχεται από λίπος.
Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα ποσά αναφέρονται σε ένα απλό στήθος κοτόπουλου χωρίς πρόσθετα συστατικά. Αφού αρχίσετε να το μαγειρεύετε σε λάδι, ή προσθέτετε σάλτσες, αυξάνετε τις συνολικές θερμίδες, τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Κοτόπουλο μπούτι (ολόκληρο): 109 θερμίδες

Το μπούτι κοτόπουλου είναι ελαφρώς πιο τρυφερό και γευστικό από το στήθος, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λίπος.
Ένα χωρίς πέτσα και κόκαλα, μαγειρεμένο μπούτι κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει:
  • Θερμίδες: 109
  • Πρωτεΐνη: 13,5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 5,7 γραμμάρια
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων από ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου παρέχει 209 θερμίδες, 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10,9 γραμμάρια λίπους. Οπότε, το 53% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 47% προέρχεται από λίπος.

Κοτόπουλο μπούτι (μόνο το πόδι): 76 θερμίδες

Το μπούτι κοτόπουλου αποτελείται από δύο μέρη: τον μηρό και το πόδι. Το “μπουτάκι”, όπως το λέμε συνήθως, είναι το κάτω μέρος από το μπούτι, δηλαδή το πόδι.
Ένα μπουτάκι κοτόπουλου κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα (44 γραμμάρια) περιέχει:
  • Θερμίδες: 76
  • Πρωτεΐνη: 12,4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 2,5 γραμμάρια
Ανά 100 γραμμάρια, τα μπουτάκια κοτόπουλου έχουν 172 θερμίδες, 28,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5,7 γραμμάρια λίπους. Όσον αφορά την καταμέτρηση θερμίδων, περίπου το 70% προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 30% προέρχεται από λίπος.

Φτερούγα κοτόπουλου: 43 θερμίδες

Μια φτερούγα κοτόπουλου (21 γραμμάρια) χωρίς την πέτσα περιέχει:
  • Θερμίδες: 42,6
  • Πρωτεΐνη: 6,4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 1,7 γραμμάρια
Ανά 100 γραμμάρια, οι φτερούγες κοτόπουλου παρέχουν 203 θερμίδες, 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8,1 γραμμάρια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το 64% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 36% από λίπος.

Η πέτσα από το κοτόπουλο προσθέτει θερμίδες

Ενώ ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα έχει 284 θερμίδες με 80% πρωτεΐνη και 20% λίπος, αυτοί οι αριθμοί μεταβάλλονται δραματικά όταν συμπεριλαμβάνετε την πέτσα.
Ένα χωρίς κόκαλα, μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου με πέτσα (196 γραμμάρια) περιέχει:
  • Θερμίδες: 386
  • Πρωτεΐνη: 58,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 15,2 γραμμάρια
Σε ένα στήθος κοτόπουλου με πέτσα, το 50% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το άλλο 50% από λίπος. Επιπλέον, η κατανάλωση της πέτσας προσθέτει περίπου 100 θερμίδες.
Ομοίως, μια φτερούγα κοτόπουλου με πέτσα (34 γραμμάρια) έχει 99 θερμίδες, σε σύγκριση με τις 42 θερμίδες σε μια φτερούγα χωρίς την πέτσα (21 γραμμάρια). Έτσι, το 60% των θερμίδων σε φτερούγες κοτόπουλου με πέτσα προέρχεται από λίπος, σε σύγκριση με το 36% αν δεν έχουν πέτσα.

Το πώς μαγειρεύετε το κοτόπουλο παίζει σημαντικό ρόλο

Το κρέας κοτόπουλου από μόνο του είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λίπος σε σύγκριση με άλλα κρέατα. Αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσετε να προσθέτετε λάδι, σάλτσες, κουρκούτι κλπ, οι θερμίδες αυξάνονται.
Για παράδειγμα, ένας χωρίς πέτσα και κόκαλο, μαγειρεμένο μπούτι (μηρός) κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει 109 θερμίδες και 5,7 γραμμάρια λίπους. Αλλά το κομμάτι τηγανισμένο σε μαζί με κουρκούτι έχει 144 θερμίδες και 8,6 γραμμάρια λίπους. Ένας μηρός κοτόπουλου τηγανισμένος σε μια επίστρωση αλευριού περιέχει ακόμη περισσότερο: 162 θερμίδες και 9,3 γραμμάρια λίπους.
Ομοίως, μια χωρίς κόκαλα και πέτσα φτερούγα κοτόπουλου (21 γραμμάρια) έχει 43 θερμίδες και 1,7 γραμμάρια λίπους. Ωστόσο, η ίδια φτερούγα με επάλειψη σάλτσας μπάρμπεκιου έχει 61 θερμίδες και 3,7 γραμμάρια λίπους. Σκεφτείτε και ότι μια φτερούγα κοτόπουλου τηγανισμένη με επίστρωση αλευριού έχει 61 θερμίδες και 4,2 γραμμάρια λίπους.
Ως εκ τούτου, οι μέθοδοι μαγειρέματος που προσθέτουν λιγότερο λίπος, όπως το βράσιμο, το ψήσιμο (γκριλ ή στα κάρβουνα) και το μαγείρεμα στον ατμό, είναι προτιμότερες μέθοδοι, για να διατηρήσετε χαμηλά την συνολική ποσότητα θερμίδων.

Συμπερασματικά

Το κοτόπουλο είναι ένα δημοφιλές κρέας και τα περισσότερα μέρη του είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, ενώ παράλληλα παρέχουν άφθονη πρωτεΐνη.
Δείτε τις θερμίδες των πιο κοινών κομματιών κοτόπουλου χωρίς κόκαλα ανά μερίδα 100 γραμμαρίων:
  • Στήθος κοτόπουλου: 165 θερμίδες
  • Κοτόπουλο μπούτι (μηρός): 209 θερμίδες
  • Κοτόπουλο μπουτάκι (πόδι): 172 θερμίδες
  • Φτερούγα κοτόπουλου: 203 θερμίδες
Σημειώστε ότι η κατανάλωση της πέτσας, ή οι ανθυγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος προσθέτουν θερμίδες.

===========================================


Προσοχή: Το λάθος που κάνετε όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο

  •  
  • 21/11/ 2018 | 12:00
κοτόπουλο
Ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία/μαγείρεμα του κρέατος από κοτόπουλο είναι όταν είναι φρέσκο, αλλά, αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να το παγώσετε και να το ξεπαγώσετε σωστά.
Το κρέας από το κοτόπουλο παγώνει γρήγορα, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο για να ξεπαγώσει.

Όχι καυτό νερό

Σε περίπτωση που θα πρέπει να προετοιμάσετε το κρέας γρήγορα, ποτέ μην το ξεπαγώσετε μέσα σε καυτό νερό. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήσετε έναν φούρνο μικροκυμάτων στην αντίστοιχη ρύθμιση για ξεπάγωμα κοτόπουλου.
Αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο κρέας μέσα στο ψυγείο. Αλλά να θυμάστε, ότι αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες για να γίνει σωστά από την στιγμή που θα το βγάλετε από την κατάψυξη και θα το βάλετε στην συντήρηση του ψυγείου.
Ένας τρίτος τρόπος είναι να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο είναι σε κρύο νερό. Μην ξεχάσετε όμως ότι θα πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά.
Η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό νερό απαγορεύεται επειδή το κρέας θα χάσει την ποιότητα του. Επίσης, κινδυνεύει να μολυνθεί με επιβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι.
Συμβουλή: Προτού παγώσετε το κοτόπουλο, κόψτε το σε μικρές ποσότητες ή/και μερίδες, γιατί από τη στιγμή που θα το αποψύξετε, απαγορεύεται να το καταψύξετε εκ νέου στη συνέχεια. Αν είναι σε μικρές μερίδες, θα μπορείτε πάντοτε να ξεπαγώνετε την ποσότητα που θέλετε.
================================================================




===========================


Η τροφή που ρίχνει τη χοληστερίνη και αυξάνει την αντοχή στην κρεβατοκάμαρα

zeugari-2
Οι βαθυκόκκινοι βολβοί τους δίνουν χρώμα στο τραπέζι (και στο τραπεζομάντιλο αν δεν προσέξουμε), ενώ οι γλυκιά γεύση τους δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τα απολαμβάνουμε με δεκάδες τρόπους και αυτά μας χαρίζουν τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους. Δείτε, λοιπόν, όσα αξίζει να ξέρετε για τα παντζάρια.
 

Ρίζες με ιστορία

Ιδιαίτερα γνωστά από τη 2η χιλιετία π.Χ. στους τότε γνωστούς πολιτισμούς, με αναφορές στον 8ο αιώνα π.Χ. στη Βαβυλωνία, αργότερα στον Αριστοτέλη, το Θεόφραστο και την Κίνα του 850 μ.Χ., τα παντζάρια έχασαν για λίγο τη δόξα τους με την εμφάνιση του σπανακιού αλλά επανήλθαν δυναμικά και, μάλιστα, στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.
Οι βολβοί του έρωτα!
Στην Ελλάδα τα έχουμε σε υπόληψη και για λόγους που συνδέονται με τη μυθολογία μας: λέγεται ότι η Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί τα κάλλη της και ότι οι αρχαίοι τα προσέφεραν στον Απόλλωνα σε ένδειξη αφοσίωσης. Επίσης, ο θρύλος λέει ότι, αν ένας άνδρας και μια γυναίκα δαγκώσουν το ίδιο παντζάρι, ακολουθεί σφοδρός έρωτας…

Τι μας προσφέρουν
Μπορεί τα παντζάρια να λερώνουν χέρια και ρούχα αλλά αφήνουν και καλά «σημάδια»! Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και σάκχαρα γι’ αυτό αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.
Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αποτρέπει και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός τους ενισχύει τις αντοχές του οργανισμού, ειδικά όταν γυμναζόμαστε.
Πώς τα απολαμβάνουμε
Αγαπημένο χειμωνιάτικο κυρίως συνοδευτικό, που δίνει χρώμα και γεύση στο τραπέζι μας. Τα απολαμβάνουμε συνήθως βραστά, σε φέτες ή ξυσμένα, με ελαιόλαδο και ξίδι ή γιαούρτι με σκόρδο και καρύδια σαν παντζαροσαλάτα δηλαδή. Επιπλέον, μπορείτε να τα ψήσετε σε αλουμινόχαρτο με αλατοπίπερο και βαλσαμικό ξίδι, καθώς και να φτιάξετε μαζί τους σούπα βελουτέ ή πέστο παντζαριού με λευκό τυρί. Όσο για τα φύλλα τους, δεν είναι για πέταμα αφού μπορείτε να τα ζεματίσετε και να τα σοτάρετε με λίγα μανιτάρια και σκόρδο, να τα περιχύσετε με ξίδι και να φτιάξετε σαλάτα. 





=================================================================


 βιολογικά προϊόντα:

 μην τα εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια

Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων καταναλωτών. Ωστόσο, η «πράσινη στροφή» στην κατανάλωση συμβαδίζει με μια καχυποψία όσον αφορά την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων, που είναι περίπου 30% ακριβότερα από τα συμβατικά. Το κύριο ερώτημα που απασχολεί τους καταναλωτές είναι αν όντως τα προϊόντα αυτά είναι «καθαρά» από φυτοφάρμακα. Με άλλα λόγια, κατά πόσο οι βιοκαλλιεργητές σέβονται τις αρχές της βιολογικής γεωργίας ή τις παραβιάζουν. Εμείς αναζητήσαμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο πρέπει να εμπιστευόμαστε τα βιολογικά προϊόντα. 


Όταν αναφερόμαστε σε βιολογικά προϊόντα, εννοούμε πάντα τα πιστοποιημένα, δηλαδή όσα -χύμα ή συσκευασμένα- φέρουν το σήμα ενός από τους οχτώ οργανισμούς πιστοποίησης της χώρας μας. «Μη πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν δεν υπάρχει», τονίζει κατηγορηματικά η κ. Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, βιοκαλλιεργήτρια και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής. Με άλλα λόγια, όταν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα -από το σουπερμάρκετ, από τη λαϊκή αγορά ή από ένα κατάστημα-, κύριο μέλημά σας πρέπει να είναι η αναζήτηση του σήματος πιστοποίησης. Εάν πρόκειται για χύμα φρούτα και λαχανικά και στον πάγκο δεν φαίνεται κάποια σχετική ένδειξη, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τον παραγωγό τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα του είναι βιολογικά και εκείνος οφείλει να σας τα δείξει. Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων δεν προστατεύει μόνο εμάς τους καταναλωτές από τους επιτήδειους που πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους βαφτίζοντάς τα βιολογικά, χωρίς να είναι. Πρωτίστως, αποτελεί απόδειξη ότι ο βιοκαλλιεργητής έχει σεβαστεί τη γη την οποία καλλιεργεί και δεν την έχει ποτίσει με τόνους λιπασμάτων και με χημικά εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. 

Η ταυτότητα ενός βιολογικού προϊόντος
Σε ένα πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν πρέπει να αναγράφεται: l Η επωνυμία της επιχείρησης που παράγει, συσκευάζει ή εμπορεύεται το προϊόν, καθώς και ο κωδικός πιστοποίησής της. l Επίσης, ότι είναι «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή «προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μετατροπή» (όταν το χωράφι είναι σε μεταβατικό στάδιο). l Ο κωδικός του οργανισμού πιστοποίησης υποχρεωτικά (π.χ. EL-01-BIO) και το σήμα του (προαιρετικά). Oι οργανισμοί πιστοποίησης της χώρας μας είναι οι εξής: ΔΗΩ (EL-01-BIO), Φυσιολογική (EL-02-BIO), BIOEλλάς (EL-03-BIO), QWays Διαδρομές Ποιότητας (EL-04-BIO), A CERT Ευρωπαϊκός Oργανισμός Πιστοποίησης (EL-05-BIO), ΙRIS-Α, Χατζηδάκης και ΣΙΑ Ε.Ε. (EL-O6-BIO), Πράσινος Έλεγχος -Green Control (EL-07-BIO) και το Γεωτεχνικό Ινστιτούτο (EL-08-BIO). Το σήμα πιστοποίησης ενός ελληνικού οργανισμού έχει ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. l Tο εθνικό λογότυπο υποχρεωτικά (το οποίο όμως είναι ακόμη υπό διαμόρφωση), καθώς και το ευρωπαϊκό σήμα, που προς το παρόν είναι προαιρετικό, αλλά θα είναι υποχρεωτικό από το 2009.

Το σήμα πιστοποίησης που φέρει ένα βιολογικό προϊόν αποδεικνύει ότι έχει διενεργηθεί μια σειρά ελέγχων -στο χωράφι, στο εργαστήριο και στο ράφι- προτού αυτό φτάσει στα χέρια μας. Μάλιστα, τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% της συνολικής μας γεωργίας, ελέγχονται 25 φορές περισσότερο σε σύγκριση με το υπόλοιπο 96% της συμβατικής γεωργίας. Ας δούμε σε ποιους ελέγχους υποβάλλονται:

 ● Επιτόπιος έλεγχος του χωραφιού. O κανονισμός προβλέπει ότι ο έλεγχος του αγροτεμαχίου πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, οι ελληνικοί οργανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου θέτουν τον πήχη υψηλότερα, πραγματοποιώντας τακτικούς και έκτακτους ελέγχους 2-3 ή και περισσότερες φορές το χρόνο, δίνοντας έμφαση στις επικίνδυνες εποχές για κάθε είδος καλλιέργειας, δηλαδή στις περιόδους όπου αναμένεται να γίνει χρήση λιπασμάτων ή ζιζανιοκτόνων. Oι έλεγχοι πραγματοποιούνται από έμπειρους γεωπόνους, που μπορούν να εντοπίσουν τα ίχνη των φυτοφαρμάκων και των χημικών λιπασμάτων σε ένα κτήμα ακόμη και μήνες μετά τη χρήση τους. «O έλεγχος την κατάλληλη περίοδο μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την κατάσταση του αγροτεμαχίου, αλλά και για τον ίδιο τον παραγωγό και τη φιλοσοφία του», εξηγεί ο κ. Πέτρος Παντόπουλος, διευθυντής Πιστοποίησης του Γεωτεχνικού Εργαστηρίου στην Ημαθία, ενός από τους νεότερους οργανισμούς πιστοποίησης (του μόνου που διαθέτει το δικό του διαπιστευμένο εργαστήριο).

 ● Εργαστηριακός έλεγχος. Εάν ο ελεγκτής-γεωπόνος το κρίνει απαραίτητο, παίρνει δείγμα από το χωράφι (χώμα, καρπούς) και ζητά την εργαστηριακή του ανάλυση για ίχνη λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η ανάλυση γίνεται πάντα σε διαπιστευμένο εργαστήριο, όπου το δείγμα αποστέλλεται ανώνυμα. O δειγματοληπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει, λόγου χάρη, σε χωράφια που γειτνιάζουν με αγροτεμάχια συμβατικής καλλιέργειας, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος της επιμόλυνσης – ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιοκαλλιεργητές και ο οποίος μας θυμίζει ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν παράγονται μέσα σε γυάλινες σφαίρες. O νόμος προβλέπει τον ετήσιο δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% τουλάχιστον των βιοκαλλιεργητών. Ωστόσο, οι ελληνικοί οργανισμοί πιστοποίησης θέτουν υψηλότερους στόχους, πραγματοποιώντας περισσότερους ελέγχους, διπλασιάζοντας ή και τριπλασιάζοντας το παραπάνω ποσοστό. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές, καθώς και οι έμποροι βιολογικών προϊόντων, συχνά πραγματοποιούν τους δικούς τους εργαστηριακούς ελέγχους, ούτως ώστε να βεβαιωθούν για την καθαρότητα των προϊόντων τους και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τους.

 ● Έλεγχος στο ράφι. Oι έλεγχοι των πιστοποιητικών οργανισμών δεν περιορίζονται στο χωράφι. Επεκτείνονται και στο ράφι. Μπορεί να γίνει, λόγου χάρη, λήψη δείγματος από το μαγαζί όπου πωλούνται τα βιολογικά προϊόντα ενός παραγωγού (οι πιστοποιητικοί οργανισμοί γνωρίζουν πού διαθέτει ο κάθε παραγωγός τα προϊόντα του), αλλά και από τη μεταποιητική μονάδα, ακόμη και από τη δεξαμενή του ελαιόλαδου (στην περίπτωση του λαδιού, που αποτελεί το βασικό βιολογικό προϊόν της χώρας μας, το οποίο, κυρίως, εξάγεται).

 ● Έλεγχος των εγγράφων. Κάθε βιοκαλλιεργητής οφείλει να τηρεί ημερολόγιο και αρχείο όλων των εγγράφων (τιμολογίων, αποδείξεων κλπ.) που αφορούν την παραγωγή του. Η εξέταση των εγγράφων είναι σημαντική και συμπληρώνει την εικόνα που διαμορφώνει ο ελεγκτής από τον επιτόπιο έλεγχο του χωραφιού.

 ● Έλεγχος των κρατικών φορέων. Oι οργανισμοί πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων ελέγχονται από τους κρατικούς φορείς (OΠΕΓΕΠ, ΕΣΥΔ) σε ετήσια βάση. Oι έλεγχοι αφορούν τους φακέλους των βιοκαλλιεργητών τους οποίους τηρούν οι οργανισμοί πιστοποίησης. Γίνονται όμως και έλεγχοι (επιτόπιοι και δειγματοληπτικοί) στους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς και στους χώρους εμπορίας (χονδρικής και λιανικής) των προϊόντων βιολογικής γεωργίας. 


● Τι αποκαλύπτει η πληθώρα των ελέγχων που διενεργείται στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων; Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιοκαλλιεργητές μας είναι από τους πλέον συνεπείς της Ευρώπης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ποσοστό των προβληματικών δειγμάτων της χώρας μας είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος ανέρχεται σε 2%.

 ● Σύμφωνα με τη ΒΙOΕΛΛΑΣ, το μεγαλύτερο οργανισμό πιστοποίησης και ελέγχου στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, η παραβατικότητα που αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων μη επιτρεπόμενων ουσιών κυμαίνεται στο 0,6% των ενταγμένων στη ΒΙOΕΛΛΑΣ βιοκαλλιεργητών - ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό.

 ● Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Παζαρακιώτη, διευθυντή Επικοινωνίας της ΔΗΩ, του παλαιότερου οργανισμού πιστοποίησης στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις των παραβατών δεν ξεπερνούν το 3% των εγγεγραμμένων στη ΔΗΩ παραγωγών, εκ των οποίων, όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν κάνει εσκεμμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Πολύ περισσότερες είναι οι περιπτώσεις της επιμόλυνσης του κτήματος, π.χ. από τα παρακείμενα συμβατικά χωράφια. Το ζήτημα της επιμόλυνσης παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας βιοκαλλιεργητής, ο οποίος ελέγχεται εξονυχιστικά, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το γείτονά του συμβατικό αγρότη, που κάνει ελεύθερα χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

 ● Παρόμοια εικόνα έχει και ο χημικός κ. Πέτρος Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος του διαπιστευμένου εργαστηρίου Agent, στο οποίο φτάνουν ανώνυμα δείγματα βιολογικών προϊόντων από όλη τη χώρα. O κ. Πασχάλης εκτιμά ότι λιγότερο από το 10% των δειγμάτων που ελέγχονται είναι προβληματικό και για τα μισά ευθύνεται η επιμόλυνση και όχι η εσκεμμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

 ● Ακόμη ένα λόγο για τον οποίο οι βιοκαλλιεργητές σπανίως παραβιάζουν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας προσθέτει ο σύμβουλος γεωπόνος κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δραστηριοποιείται στα Γρεβενά: Στις μικρές κοινωνίες όπου ζουν οι βιοκαλλιεργητές, οι παραβάτες δεν περνούν απαρατήρητοι και απομονώνονται από την τοπική κοινωνία. 


ΤO ΠΙO ΣΗΜΑΝΤΙΚO ΣΤΑΔΙO
 στη διαδικασία πιστοποίησης ενός χωραφιού είναι η μετατροπή του από συμβατικό σε βιολογικό. Πρακτικά, το μεταβατικό στάδιο αφορά μια περίοδο 2 ετών για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και 3 ετών για τα κηπευτικά. O χρόνος αυτός κρίνεται απαραίτητος, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να «αποτοξινωθεί» το χωράφι από τα χημικά που έχει δεχτεί. Επιπλέον, όσα χωράφια βρίσκονται κοντά σε σκουπιδότοπο, σε βιομηχανική ζώνη, σε αεροδρόμιο και σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας αποκλείονται εξαρχής.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του μεταβατικού σταδίου, τα προϊόντα του παραγωγού διατίθενται στην αγορά με την ένδειξη ότι προέρχονται από κτήμα σε μεταβατικό στάδιο βιολογικής γεωργίας. Μάλιστα, οι βιοκαλλιεργητές καλούν τους καταναλωτές να μην είναι επιφυλακτικοί με τα «μεταβατικά» προϊόντα γιατί, αν πραγματικά θέλουν να δώσουν ώθηση στη βιολογική γεωργία (και να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων της), θα πρέπει να στηρίξουν τους παραγωγούς στο ξεκίνημά τους.
Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡOΠΗΣ, πάντως, δεν είναι μεταβατική μόνο για το χωράφι, αλλά και για τον αγρότη, κυρίως στην περίπτωση που ήταν συμβατικός αγρότης και όχι κάποιος που ασχολήθηκε με τη βιολογική γεωργία χωρίς να έχει καμιά απολύτως προηγούμενη εμπειρία (π.χ. ένας κάτοικος της πόλης που αποφάσισε να αλλάξει ζωή). «Τα αγροχημικά είναι ντόπινγκ», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Ιγνατιάδης, διευθυντής του πιστοποιητικού οργανισμού Φυσιολογική, και το μεγάλο στοίχημα είναι να αλλάξει η κουλτούρα του έλληνα αγρότη, να γίνει δηλαδή ένας συνειδητοποιημένος βιοκαλλιεργητής. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι πιστοποιητικοί οργανισμοί ελέγχουν πιο αυστηρά τους βιοκαλλιεργητές.
ΜΕΤΑ ΤO ΠΕΡΑΣ της μεταβατικής περιόδου, το αγρόκτημα θεωρείται πλέον βιολογικό και ο παραγωγός μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του στην αγορά με το σήμα πιστοποίησης του οργανισμού τον οποίο έχει επιλέξει. Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν σταματούν μετά τη χορήγηση του σήματος πιστοποίησης και οποτεδήποτε διαπιστωθεί παράβαση, ο παραγωγός υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις. Αν πρόκειται, λόγου χάρη, για εσκεμμένη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων, ο παραγωγός μπορεί ακόμη και να εξαιρεθεί από το καθεστώς της βιολογικής γεωργίας. Εάν όμως η παράβαση οφείλεται σε επιμόλυνση από παρακείμενα συμβατικά χωράφια (κάτι που οι έμπειροι γεωπόνοι των πιστοποιητικών οργανισμών είναι σε θέση να διαπιστώσουν), τότε τα προϊόντα του βιοκαλλιεργητή δεν λαμβάνουν πιστοποίηση και ο ίδιος υφίσταται οικονομική ζημιά, επειδή δεν μπορεί να τα διαθέσει στην αγορά ως βιολογικά. 


Η πιθανότητα να αγοράσετε βιολογικά καρότα... Oλλανδίας σε ελληνικό σουπερμάρκετ είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% των βιολογικών φρούτων και λαχανικών είναι εισαγόμενα (οι έλληνες παραγωγοί καλλιεργούν λιγοστά κηπευτικά, επειδή η παραγωγή τους είναι πιο απαιτητική συγκριτικά π.χ. με την ελιά και επιδοτείται λιγότερο). Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τι πρέπει να αναζητήσετε στην ετικέτα ενός εισαγόμενου βιολογικού προϊόντος:

 ● Εάν πρόκειται για βιολογικό προϊόν από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα έχει δύο σήματα πιστοποίησης. Το ένα σήμα είναι του οργανισμού που το πιστοποίησε στη χώρα της παραγωγής του και έχει ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο σήμα είναι του ελληνικού οργανισμού πιστοποίησης και αφορά την πιστοποίηση του χονδρέμπορα που διακινεί αυτό το προϊόν στην ελληνική αγορά.

 ● Εάν πρόκειται για βιολογικό προϊόν που προέρχεται από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. σουσάμι από το Σουδάν), τότε διενεργείται μια πιο λεπτομερής διαδικασία ελέγχου –τόσο των εγγράφων όσο και του προϊόντος– προτού δοθεί σε αυτό το σήμα ενός ελληνικού οργανισμού πιστοποίησης, ούτως ώστε να διακινηθεί στην Ελλάδα. Αν και καθίσταται σαφές ότι η εγχώρια παραγωγή βιολογικών κηπευτικών προϊόντων δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, εντούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί το ερώτημα του πόσο οικολογικό είναι ο καταναλωτής να προτιμά τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα, δεδομένου ότι μέχρι αυτά να φτάσουν στο πιάτο του, το περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη μεταφορά τους. 

Το προφίλ των ελλήνων βιοκαλλιεργητών
Στη βιολογική γεωργία έχουν στραφεί άνθρωποι που δεν είχαν κάποια προηγούμενη σχέση με την γεωργία, αλλά και οι συμβατικοί αγρότες που έγιναν βιοκαλλιεργητές είτε για λόγους υγείας (φοβήθηκαν από τα κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους αγρότες) είτε επειδή γοητεύτηκαν από τη φιλοσοφία του βιοκαλλιεργητή. Ένα ακόμη κίνητρο που έχει στρέψει πολλούς στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία είναι τα προγράμματα επιδοτήσεων. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: Όταν αποτελούν το μοναδικό κίνητρο για να γίνει κάποιος βιοκαλλιεργητής, τότε τίθεται το ερώτημα του πόσο συνειδητοποιημένος είναι αυτός ο παραγωγός. Από την άλλη μεριά, χωρίς τις επιδοτήσεις δεν μπορεί να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στη βιολογική γεωργία, που για πολλούς θεωρείται το μέλλον της γεωργίας συνολικά (γι’ αυτό και προκάλεσαν απογοήτευση οι περικοπές στα φετινά προγράμματα επιδοτήσεων, ιδιαίτερα στα κηπευτικά, που είναι η πιο ευπαθής κατηγορία προϊόντων).

● Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 27.088 εγγεγραμμένοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι παραγωγοί, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό αφορά μεταποιητές και εισαγωγείς.
● O μέσος όρος ιδιοκτησίας του έλληνα βιοκαλλιεργητή είναι τα 40 στρέμματα, τα οποία όμως είναι κατακερματισμένα (π.χ. 5 στρέμματα με αμπέλια σε μια τοποθεσία, 3 στρέμματα σε άλλη κλπ.). Συγκριτικά αναφέρουμε ότι στην Ιταλία ο μέσος όρος ιδιοκτησίας είναι 135 στρέμματα, ενιαία.
● Τρία εκατομμύρια στρέμματα στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, από τα οποία τα 1.200.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη.
● Oι κυριότερες βιολογικές καλλιέργειες στη χώρα μας είναι η ελιά (47,5%), τα σιτηρά (23%), το αμπέλι (6,1%) και τα εσπεριδοειδή (3,8%).
● Στην κτηνοτροφία, εκτρέφονται αίγες (49%), πρόβατα (30%) και πουλερικά (16%) για την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών. 

Η βιολογική κτηνοτροφία
Oι οργανισμοί πιστοποίησης δίνουν σήματα πιστοποίησης και σε βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες. Oι έλεγχοί τους αφορούν αρκετούς τομείς, όπως π.χ. ο τρόπος σταβλισμού, η διασπορά της κοπριάς μακριά από τα υπόγεια ύδατα, η αντιμετώπιση των ασθενειών των ζώων χωρίς αντιβιοτικά, η σφαγή σε πιστοποιημένα σφαγεία. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των οργανισμών συμφωνούν ότι για να ανθήσει η βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν οι κτηνοτροφικές μονάδες και, το κυριότερο, να αναπτυχθεί περισσότερο η βιολογική γεωργία, η οποία συνδέεται άμεσα με την κτηνοτροφία (για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών).


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Βασιλική Ρούση, υπεύθυνη Πιστοποίησης του οργανισμού πιστοποίησης ΒΙOΕΛΛΑΣ, τον κ. Κώστα Παζαρακιώτη, διευθυντή Επικοινωνίας του οργανισμού πιστοποίησης ΔΗΩ, τον κ. Κώστα Ιγνατιάδη, διευθυντή του οργανισμού πιστοποίησης Φυσιολογική, τον κ. Πέτρο Παντόπουλο, διευθυντή Πιστοποίησης του οργανισμού πιστοποίησης Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε., τον κ. Θωμά Μισαηλίδη, γεωπόνο και διευθυντή του οργανισμού πιστοποίησης Πράσινος Έλεγχος, την κ. Μαρία Χατζηδάκη, υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας και Επικοινωνίας του οργανισμού πιστοποίησης IRIS-Α. Χατζηδάκης και Σία Ε.Ε., τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, γεωπόνο, διευθυντή Ανάπτυξης του οργανισμού πιστοποίησης Q WAYS Διαδρομές Ποιότητας, τον κ. Απόστολο Βρεττό, διευθυντή Μάρκετινγκ και Πωλήσεων του οργανισμού πιστοποίησης A CERT, τον κ. Πέτρο Πασχάλη, χημικό, διευθύνοντα σύμβουλο του διαπιστευμένου εργαστηρίου Agent, την κ. Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, βιοκαλλιεργήτρια, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αττικής, και τον κ. Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, σύμβουλο-γεωπόνο. 

Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας.

-----------------------------------------

Τα “φάρμακα” της φύσης: Βότανα για κάθε πρόβλημα Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις, όπως είναι οι ημικρανίες, η ουρολοίμωξη ή οι κράμπες αντιμετωπίζονται και προλαμβάνονται αποτελεσματικά με 

τα “φάρμακα” της φύσης, που δεν είναι άλλα από τα θαυματουργά βότανα. Σας παρουσιάζουμε έναν “οδηγό” για βότανα και αφεψήματα για κάθε πρόβλημα που αλιεύσαμε από το shape.gr.

Κράνμπερι: Καλύτερο για την πρόληψη ουρολοιμώξεων.
Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκύπτουν από αύξηση του βακτηρίου E. coli στην ουρήθρα και/ή στην κύστη. Το κράνμπερι εμποδίζει τα βακτήρια να αποικήσουν τα τοιχώματα των δύο αυτών οργάνων, δυσκολεύοντας την εμφάνιση της λοίμωξης, όμως αν τα βακτήρια εμφανιστούν εκεί, δε θα τα σκοτώσει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σου συνταγογραφήσει ο γιατρός σου κάποια αντιβίωση. Δεν υπάρχουν γνωστές ιατρικές προφυλάξεις, αν όμως πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικό έλκος, η οξύτητα των φρούτων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σου.
Πράσινο τσάι: Καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου.
Σε όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύεται πως η κατανάλωση αυτού του ασιατικού τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.Μάλιστα έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη των όγκων των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού, ειδικά στα πρώτα στάδια.
Τζίντερ: Καλύτερο για την ανακούφιση από τη ναυτία.
Είτε νιώθεις ναυτία εξαιτίας του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, είτε λόγω εγκυμοσύνης, είτε απλά επειδή ζαλίζεσαι στα ταξίδια, το τζίντζερ πιθανότατα μπορεί να σε βοηθήσει. Σε δημοσίευση δοκιμών κλινικής έρευνας στην επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology συμπεραίνεται πως η ρίζα αυτή αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη ναυτία και τον εμετό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει πως το τζίντζερ είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ναυτίας από τη χημειοθεραπεία. Με την κατανάλωση του φυσικού τζίντζερ έχουν συνδεθεί λίγες παρενέργειες, όμως η κατανάλωσή του σε μορφή σκόνης μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσπεψία. Μπορεί, επίσης, να επιτείνει τις καούρες στις έγκυες γυναίκες.
 Τσουκνίδα: Καλύτερο για την αντιμετώπιση της αναιμίας.
Είναι πλούσια πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέως. Έχει βρεθεί επίσης πως οι αναλγητικές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας καθώς και στις εποχικές αλλεργίες και τις ουρολοιμώξεις. Πρόκειται για αποτοξινωτικό βότανο που αυξάνει την παραγωγή ούρων και είναι χρήσιμο για δερματικά προβλήματα.
Κράνο: Καλύτερο για την ανακούφιση των κραμπών από την έμμηνο ρύση.
Δρα ως ηρεμιστικό της μήτρας, μειώνει τη φλεγμονή και χαλαρώνει τους σπασμούς. Είναι τόσο δραστικό που συχνά οι μαίες το χρησιμοποιούν για να σταματήσουν τον πρόωρο τοκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου