Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

«ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ...» Αγρια επίθεση Ρέγκλινγκ κατά Τσίπρα και... βαρουφάκη

Αγρια επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του Γ. Βαρουφάκη εξαπολύεο ο επικεφαλής του ESM. Οι παροχές της ελληνικής κυβέρνησης που κλόνισαν την εμπιστοσύνη και η εκλογή Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 που "γύρισε" την Ελλάδα πίσω. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξαπολύει πυρά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και διαμηνύει πως το τι θα γίνει με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το "πάγωμα" της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα αποφασιστεί από τα μέλη του ESM.


Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μιλά στην ισπανική εφημερίδα El Mundo και αναφέρεται στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στην πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα όσο και στο τι μέλλει γενέσθαι με τα όσα ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ESM, η Ελλάδα δεσμεύεται να συζητά προκαταβολικά στους θεσμούς όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στις δημοσιονομικές προβλέψεις. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και με την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εκ των προτέρων με τους θεσμούς. Δεν είχαμε ενημερωθεί για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ξοδέψει την υπεραπόδοση του πλεονάσματος για συντάξεις και ΦΠΑ πριν ανακοινωθούν», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψουμε σύντομα σε πρακτικές συνεργασίας που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη». Επανέλαβε δε ότι οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και του 2018. «Τα μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι πρόκειται να γίνει».
Πυρά κατά Τσίπρα
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν δίστασε να επιτεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγλινγκ, το 2014 «είχαμε τα πρώτα θετικά σημάδια, η πρώτη χρονιά θετικής ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια ύφεσης. Μετά, όπως όλοι ξέρουμε, ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 με εντολή να δοκιμάσει έναν άλλο δρόμο. Να ανατρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί. Και είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, αθέτησε κάποιες εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο GrexitΉταν ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο, πολύ ακριβό για την οικονομία και τον πληθυσμό».
Αλλά όπως εκτιμά, παρά τα προβλήματα, από τον Αύγουστο του 2015 το πρόγραμμα εφαρμόζεται σχετικά καλά. «Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Ο Βαρουφάκης
«Σε κάποιο σημείο το 2015 οι υπουργοί (Οικονομικών) και οι θεσμοί έχασαν την ψυχραιμία τους και πήραν πολύ προσωπικά ό,τι συνέβαινε. Γιατί;» ρωτήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και εκεί εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη. «Νομίζω ότι ήταν οι προσωπικότητες. Η συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν απλά απαράδεκτη και το Eurogroup ήταν ξεκάθαρα ενωμένο, 18 υπουργοί είχαν μια πολύ διαφορετική άποψη.
Αλλά ο δημοσιογράφος επέμεινε και ρώτησε: «Γιατί οι υπουργοί και οι δανειστές ήταν τόσο επιθετικοί με τον Βαρουφάκη και όχι τόσο όταν άλλες χώρες έχουν ρατσιστικές απόψεις για τους πρόσφυγες και τους Μουσουλμάνους; Φαίνεται πως αυτό δεν το πήραν τόσο προσωπικά. Αν πρόκειται για λεφτά, είναι προσωπικό, αν είναι για ρατσισμό και πρόσφυγες, είναι πολιτική;». Και ο Ρέγκλινγκ απάντησε χωρίς να... απαντήσει ουσιαστικά: «Δεν συμφωνώ με αυτή την ανάλυση. Νομίζω ότι ήταν βασισμένη (σ.σ. η αντίδραση των Ευρωπαίων) στις προσωπικότητες με τις οποίες έπρεπε να ασχοληθούμε στο πρώτο μισό του χρόνου».
Πίεση, χρέος και... αλληλεγγύη!
«Εννοείται ότι υπάρχει πίεση σε μία χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, είναι πολύ κατανοητό οι δανειστές να ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει στη χώρα», είπε όταν ρωτήθηκε για τα... παράπονα της κυβέρνησης Σαμαρά πως δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις. Και δεν παρέλειψε να μας πει ότι μας έχει κάνει και μεγάλη χάρη γιατί «μην ξεχνάτε: έχουμε δώσει στην Ελλάδα σχεδόν 174 εκατ. ευρώ με πολύ προνομιακά δάνεια, πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει πάρει οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο»!
Εμμέσως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ έβαλε... ταφόπλακα στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Το 2012 υπήρξε ένα τεράστιο "κούρεμα" από πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το μεγαλύτερο στην ιστορία. Αυτό βοήθησε την Ελλάδα. Από την πλευρά των θεσμών, υπήρξε βελτίωση των όρων δανεισμού. Επεκτάθηκε ο χρόνος ωρίμανσης και αποσύρθηκαν τα κόστη αμοιβών και οι χρεώσεις, σε βαθμό που σε ετήσια βάση το ελληνικό χρέος ελαφρύνθηκε κατά 8 δις. ευρώ, δηλαδή περί 4,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι αλληλεγγύη».