Ποιος είναι ο λόγος...
Πολλοί είναι αυτοί που μαζεύουν αχινούς από τη θάλασσα, είτε επειδή θέλουν να καθαρίσουν τη θάλασσα, είτε επειδή αποτελεί έναν εξαιρετικό μεζέ το καλοκαίρι.
Όποιος και να είναι ο λόγος, αν το κάνετε, σταματήστε το τώρα, καθώς η νέα κοινοτική οδηγία, είναι ιδιαιτέρως αυστηρή και προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.
Ο αχινός τη τελευταία 5ετία κινδυνεύει με αφανισμό, είναι προστατεύομενο είδος, και οι αρχές είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν πρόστιμο εώς και 3.000 ευρώ, σε όσους πιαστούν επ' αυτοφώρο να βγάζουν αχινούς από τη θάλασσα.
Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός, κάθεται σε ένα σημείο, συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.
Μετά από αυτό δεν θα ξαναμπείτε ποτέ στην θάλασσα...
Ίσως αυτό που θα δείτε να σας κάνει να μην θέλετε να ξανα μπείτε στη θάλασσα...
Η παρακάτω φωτογραφία είναι μόνο μια σταγόνα θαλασσινού νερού μεγενθυμένη 25 φορές.
Στη φωτογραφία φαίνονται τα βακτήρια, τα αυγά ψαριών, σκουλίκια και άλλοι μικροοργανισμοί που δεν φαίνονται με το μάτι!
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν βουτάς σε παγωμένη θάλασσα;
Το καλοκαίρι είναι εδώ και το μπάνιο στη θάλασσα είναι κάτι που απολαμβάνουμε όλοι. Όμως δεν μας αρέσει όταν το νερό είναι κρύο!
Κάτι που δεν ξέραμε είναι ότι το κρύο νερό της θάλασσας μας κάνει πολύ καλό!
Μπουστάρουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Για το σώμα μας μία τέτοια ξαφνική αλλαγή, από τα πουλόβερ και το καλοριφέρ στο μπικίνι και στη θάλασσα, είναι ένα σοκ. Και ίσως να νομίζουμε πως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Λάθος. Επιστήμονες από την Τσεχία παρακολούθησαν ανθρώπους που βουτούσαν σε κρύα νερά. Για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως υπήρχε σημαντική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στο ότι το κρύο νερό αποτελεί έναν ήπιο στρεσογόνο παράγοντα. Που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα μας.
Γινόμαστε all-natural high
Πολλοί χειμερινοί κολυμβητές είναι με το χαμόγελο στα χείλη. Και όχι δεν είναι γιατί έχει παγώσει πάνω τους. Γι αυτή την ανεβασμένη διάθεση ευθύνονται οι ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι φυσικά παυσίπονα και αντικαταθληπτικά. Που παίρνουν τον πόνο και τη θλίψη μακριά. Και ένα μικρό tip: έκρηξη ενδορφινών δεν έχουμε μόνο όταν κάνουμε μπάνιο σε κρύο νερό. Αλλά και όταν πονάμε ή ερχόμαστε σε οpγασμό.
Όσον αφορά στο κρύο. Αυτό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα. Το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την ανασυγκρότησή μας. Και αυτό μπορεί να πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές σήκώνουν το βάρος το να μας κρατούν χαρούμενους.
Από τη μία λοιπόν έχουμε τις ενδορφίνες. Και από την άλλη έχουμε και τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Και όλα αυτά κάνουν πάρτυ όταν εμείς βουτάμε στην κρύα θάλασσα. Μαγεία.
Από τη μία λοιπόν έχουμε τις ενδορφίνες. Και από την άλλη έχουμε και τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Και όλα αυτά κάνουν πάρτυ όταν εμείς βουτάμε στην κρύα θάλασσα. Μαγεία.
Βελτιώνεται η σeξουαλική μας ζωή
Ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους που καθημερινά έκαναν κρύο ντους. Και διαπίστωσαν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης και τα οιστρογόνα στις γυναίκες είναι υψηλά. Ανεβαίνει η libido με το κρύο νερό. Ω ναι!
Το αίμα κυκλοφορεί καταπληκτικά στο σώμα
Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Το οποίο κυκλοφορεί ανεμπόδιστα μέσα στα τριχοειδή μας αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες. Επίσης γίνεται μια εξαιρετική απολέπιση στο δέρμα μας. Ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως βοηθά και στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Καίμε θερμίδες
Αν με το κολύμπι καις θερμίδες, με το κολύμπι στην κρύα θάλασσα καις τις διπλάσιες. Γιατί κάνεις ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ζεσταθείς. Έτσι το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια…άρα θερμίδες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου