Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αθώος ο Ρ. Σπυρόπουλος για υπόθεση του ΙΚΑ

Η υπόθεση αφορούσε σε πρόστιμα σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα


Την απαλλαγή του Ροβέρτου Σπυρόπουλου από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση σούπερ μάρκετ, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
AdTech Ad

Της απόφασης είχε προηγηθεί και η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου, η οποία και έγινε δεκτή από το δικαστήριο και μάλιστα ομόφωνα.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος κατηγορήθηκε ότι με την ιδιότητα του διοικητή του ΙΚΑ έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση των λογαριασμών εταιρείας Σούπερ Μάρκετ ιδιοκτησίας Χαρ. Αρβανιτίδη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ίδρυμα. Τα αδικήματα που τον βάραιναν, ήταν ηθική αυτουργία σε απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι οφειλές στο ΙΚΑ ύψους περίπου 18,25 εκατ. ευρώ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων.
Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Όταν παρήλθε η προθεσμία, το ΙΚΑ Βέροιας αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, επέβαλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.
Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».



 Ο διοικητής του ΙΚΑ είχε εξηγήςει στο υπόμνημά του πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει μια εταιρεία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά.