Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Χρήστος Καλογρίτσας: ποιος ειναι; Ο «εργολάβος της Αριστεράς» που θέλει να γίνει καναλάρχης.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ


Με τη διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις τηλεοπτικές άδειες να βρίσκεται στο μέσο της και τους γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς εν δυνάμει καναλάρχες να περιμένουν τη δημοπρασία, ένα όνομα κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων, αυτό του Χρήστου Καλογρίτσα, ιδίως δε από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε προσωπική παρέμβαση ζητώντας να μην του δοθεί τηλεοπτική άδεια. Παρέμβαση κάπως παράξενη ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως με τον Χρήστο Καλογρίτσα, είναι …κουμπάροι!

Ο κ. Καμμένος αιτιολόγησε την άποψή του μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και λέγοντας πως «οι κατασκευαστές δεν μπορούν να έχουν και μέσα ενημέρωσης» αναφερόμενος προφανώς στην κύρια επαγγελματική ιδιότητα του κ. Καλογρίτσα.
Ο εργολάβος και τα μίντια
Η αλήθεια είναι πως ήταν έκπληξη η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Καλογρίτσα στις υποψηφιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κατασκευαστής, ο «εργολάβος της Αριστεράς» όπως τον αποκαλούν κάποιοι λόγω της στενής του σχέσης με το ΚΚΕ και γενικότερα την κοινοβουλευτική Αριστερά, έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Τύπο.
Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας «Πρώτη» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986, όμως παρά το συγκεκριμένο εγχείρημα, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ένα «outsider» σε μια κούρσα που αγωνίζονται επιχειρηματίες όπως ο κ. Κοντομηνάς, ο κ. Αλαφούζος, οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Κυριακού και Μαρινάκης.
Πίσω από την τολμηρή του απόφαση ωστόσο ίσως και να βρίσκονται οι ισχυροί δεσμοί που ο κατασκευαστής διατηρεί με την Αριστερά αλλά και με τον υπουργό Επικρατείας και υπεύθυνο για τον διαγωνισμό, Νίκο Παππά.
Η πορεία στην Αριστερά, η «Πρώτη» και ο Φλωράκης
Η εφημερίδα “Πρώτη” εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 1990. Ένα βραχύβιο εκδοτικό εγχείρημα που σύμφωνα με ανθρώπους του Περισσού εκείνης της εποχής, αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός.
Όταν το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Χαρίλαου Φλωράκη, αφού οι δυο τους συνδέθηκαν ιδεολογικά αλλά και προσωπικά, καθώς ήταν και συντοπίτες.
Για χρόνια ο κ. Καλογρίτσας θεωρούνταν κάτι περισσότερο από «έμπιστος» του Φλωράκη με τους πιο κακόπιστους να λένε πως ήταν το στέλεχος που έπαιζε το ρόλο του «ταμία» του γγ του κόμματος και των κοντινών του προσώπων κατά την ψυχροπολεμική περίοδο.
Πιο νηφάλιες φωνές αναφέρουν πως ο εργολάβος πολεμήθηκε κυρίως γιατί ύψωσε ανάστημα στη γραφειοκρατία του Περισσού και τις συνηθισμένες εσωκομματικές τεχνικές συκοφαντίας, που περισσότερο στόχευαν τον Φλωράκη, παρά τον ίδιο. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά «παρεδώσε» του κόμματος, ο κ. Καλογρίτσας ίσως και να είχε αναλάβει αυτόν τον ρόλο άτυπα ως το «μάτι» του Φλωράκη στην οικονομική ευρυθμία του ΚΚΕ.
Άλλωστε ήταν ένας μηχανικός που σπούδασε στην Ιταλία και εργάστηκε στον κατασκευαστικό χώρο ενώ συνδύαζε τον ιδεαλισμό της Αριστεράς με τον ορθολογισμό του επιχειρηματία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο αυτοβιογραφικό του έργο «Μαρτυρίες και Στοχασμοί» ο Γρηγόρης Φαράκος, που διαδέχτηκε στη θέση του κομματικού γραμματέα τον Φλωράκη, αφήνει υπονοούμενα για τον κ. Καλογρίτσα, πως κατά τη γνώμη του, διακινούσε πληροφορίες στον Φλωράκη εις βάρος των στελεχών της ανανεωτικής κίνησης του κόμματος και τούμπαλιν.
Σε κάθε περίπτωση οι δεσμοί του κ. Καλογρίτσα από τότε ως και σήμερα με την Αριστερά και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πολλοί καθώς ένοικοι του είναι αρκετοί «παλιοί σύντροφοι».
Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα όμως έχει δεσμούς και με τον έτερο της συγκυβέρνησης Πάνο Καμμένο, αφού τον έχει παντρέψει με τη δεύτερη σύζυγό του, τη δικηγόρο Έλενα Τζούλη και έχει βαφτίσει δύο παιδιά τους. Κουμπαριά όμως έχει συνάψει και με τον Χρήστο Σπίρτζη, όταν ακόμα ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Οι κατασκευές και η εταιρία του Τσίπρα
Ο Χρήστος Καλογρίτσας ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα μέσα από αδιαφανείς διαγωνισμούς  κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο χώρο.
Παράλληλα η εταιρία του συμμετέχει σε μια συγχώνευση εταιριών, μεταξύ των οποίων και η εταιρία Τοξότης που τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Η εταιρία Τοξότης εν συνεχεία εξαγοράζει μια άλλη κατασκευαστική εταιρία, την Μέδουσα με τον κόσμο των κατασκευών να γνωρίζει πως αυτό είναι το νέο όνομα της εταιρίας Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, απ’ όταν αυτός αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα. Και κάπως έτσι ο εργολάβος συναντάται ξανά με τους παλιούς του συντρόφους.
Η εταιρία συνεχίζει δραστήρια και ο Χρήστος Καλογρίτσας παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που το όνομά του αρχίζει να ακούγεται και να συζητιέται ξανά κυρίως μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 όπου οι παλιοί «σύντροφοι» ανεβαίνουν στην εξουσία…
Υποψήφιος για κανάλι
Παρά τα αποτυχημένα εκδοτικά εγχειρήματα του ο Χρήστος Καλογρίτσας όπως φαίνεται δεν το έβαλε κάτω. Με το έδαφος να είναι αυτή την περίοδο προσφορότερο από ποτέ άλλοτε, ο επιχειρηματίας των κατασκευών κρίνει πως ήρθε η ώρα να υλοποιήσει το παλιό του όνειρο: να δημιουργήσει ένα αριστερό κανάλι. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» μάλιστα για την οργάνωση και τη στελέχωση του έχει επιστρατευτεί ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στα σχέδια του είναι και η έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας στα πρότυπα της «Πρώτης», αλλά χωρίς τις εξαρτήσεις της αρχικής απόπειρας.
Για την ώρα, πάντως, τα σχέδια για την έκδοση εφημερίδας λέγεται πως έχουν φρενάρει, μπροστά στην εξυπηρέτηση του μεγάλου στόχου που είναι η τηλεοπτική άδεια. Αυτή η προσδοκία λέγεται πως έχει κινητοποιήσει τον κ. Καλογρίτσα, που από πολλούς θεωρείται «πατέρας» πολλών στελεχών της κυβέρνησης…