Τη δημιουργία χώρου διαχείρισης απορριμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των όμορων δήμων. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ για τη δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».
Οπως διευκρινίστηκε, σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει οι δήμοι Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου.
Θετικά αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Τσιρώνης, επισημαίνοντας πως η πρόταση είναι απόλυτα συμβατή με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα.
«Ηπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους», τόνισε συμπληρώνοντας πως η έκταση του πρώην αεροδρομίου προσφέρεται για τέτοια χωροθέτηση.
Συνεργάτες του υπουργού ανέφεραν πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος διαλογής απορριμμάτων, ανακύκλωσης ή επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Ο ΕΣΔΝΑ
Η δήλωση Βαλαβάνη για το Ελληνικό συνέπεσε με την παρουσίαση από τον αναπληρωτή ΥΠΑΠΕΝ του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος εκχωρεί στους δήμους τις βασικές αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο νέος ΕΣΔΝΑ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Ιουνίου με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το 2020. Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε πως ανατρέπει τις ακολουθούμενες μέχρι σήμερα πολιτικές και κατευθύνεται «προς μία οικονομία και κοινωνία με μηδενικά απόβλητα, μία κοινωνία που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους».
Η ανακύκλωση θεσμοθετείται ως η βάση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με στόχο να καταλήγει σε ταφή ποσοστό λιγότερο του 30% του συνόλου (γύρω στο 10-20% ανέφερε ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος κατά τη χθεσινή παρουσίαση).
Σημειώνεται πως σήμερα ανακυκλώνεται μόλις το 15% των απορριμμάτων. Ο νέος σχεδιασμός στοχεύει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να εξασφαλίσει την ανακύκλωση και επανάχρηση του 65% του συνολικού τους βάρους. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται χωριστή συλλογή για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό καθώς και των βιοαποβλήτων.
Σε βασικό κύτταρο σχεδιασμού και εφαρμογής αναδεικνύονται οι δήμοι, οι οποίοι υποχρεούνται να συντάξουν τοπικά σχέδια διαχείρισης ενώ προβλέπονται και οικονομικά οφέλη για αυτούς από την αξιοποίηση των απορριμμάτων τους. Ουσιαστικά μειώνεται ο κεντρικός ρόλος που είχαν μέχρι σήμερα οι περιφέρειες στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Οι διαγωνισμοί
Ο κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε πως όσοι διαγωνισμοί, οι περισσότεροι με τη μορφή ΣΔΙΤ, για εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων δεν έχουν καταλήξει σε υπογραφή σύμβασης (δηλαδή όλοι), αναστέλλονται και επανεξετάζονται στην κατεύθυνση του νέου σχεδιασμού, του περιορισμού δηλαδή του όγκου των απορριμμάτων, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, με αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
Με τον νέο ΕΣΔΝΑ προβλέπεται να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια 16.000 νέες θέσεις εργασίας με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί πως προωθείται η ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων και η απόδοση των εσόδων και των τελών ανακύκλωσης στους δήμους, όπως άλλωστε προβλέπει η νομοθεσία. Από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών γίνεται λόγος για «τεράστια εισφοροδιαφυγή» και εκτιμάται πως θα μπορέσει να εισπραχθεί κονδύλι της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευτεί στην ανάπτυξη των συστημάτων της νέας διαχείρισης.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Θετικοί, αλλά με επιφυλάξεις
Θετικοί καταρχήν, αλλά διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις, εμφανίζονται οι δήμαρχοι των όμορων περιοχών του Ελληνικού.
Η δημιουργία της μονάδας είναι ένα αίτημα ετών που δίνει λύσεις στους δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όπως εκτιμούν, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου.
«Η υπουργός πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα στρέμματα του αεροδρομίου. Αν προχωρήσει η επένδυση, θα πρέπει να δούμε από κοινού με τον επενδυτή πού θα γίνει η μονάδα. Αν δεν γίνει η επένδυση, θα πρέπει να μας πουν τι τελικά σχεδιάζουν για το πρώην αεροδρόμιο. Η παραχώρηση 12 στρεμμάτων δεν λέει τίποτα από μόνη της» σημειώνει ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης επισημαίνει ότι πρέπει να ελεγχθεί η διαδικασία για το πώς ο χώρος των 12 στρεμμάτων θα πάει από το ΤΑΙΠΕΔ στους δήμους και λέει κατηγορηματικά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνει με τον πλέον φιλικό για το περιβάλλον τρόπο.
«Στην Ευρώπη έχουν φτιάξει χώρους διαχείρισης απορριμμάτων ακόμα και σε υπόγεια ξενοδοχείων. Και εμείς προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός χώρου που δεν θα ενοχλεί κανέναν και δεν θα είναι αντιληπτός από τα δέκα μέτρα. Σίγουρα, επίσης, δεν θα είναι κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις επενδύσεις που θα γίνουν στο Ελληνικό».
πηγή: Το Έθνος