Έχετε ήδη εμβολιαστεί; Να γιατί δεν πρέπει να σταματήσετε ακόμη να φοράτε τη μάσκα σας
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε η ζωή τους θα επανέλθει στο φυσιολογικό και θα μπορούν να αφαιρέσουν τη μάσκα.
Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων θα πρέπει να παραμείνουν και στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο εμβολιασμός δε σημαίνει αυτομάτως ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στον προηγούμενο τρόπο ζωής. Μέχρις ότου επιτευχθεί ένα επίπεδο ανοσίας της αγέλης, το εμβόλιο θα είναι απλώς άλλο ένα μέσο προστασίας έναντι της COVID-19.
Για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης (συλλογική ανοσία) θα πρέπει να εμβολιαστεί το 50% με 80% του πληθυσμού. Και καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, προτρέπουμε τον κόσμο να είναι συγκρατημένος όσον αφορά στις προσδοκίες του για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Είναι σημαντικό πάντα να θυμόμαστε πως η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων θα πρέπει να παραμείνουν και στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο εμβολιασμός δε σημαίνει αυτομάτως ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στον προηγούμενο τρόπο ζωής. Μέχρις ότου επιτευχθεί ένα επίπεδο ανοσίας της αγέλης, το εμβόλιο θα είναι απλώς άλλο ένα μέσο προστασίας έναντι της COVID-19.
Για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης (συλλογική ανοσία) θα πρέπει να εμβολιαστεί το 50% με 80% του πληθυσμού. Και καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, προτρέπουμε τον κόσμο να είναι συγκρατημένος όσον αφορά τις προσδοκίες του για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι λόγοι που πρέπει να φοράτε τη μάσκα ακόμα και μετά τον εμβολιασμό
- Παραμένει μία πιθανότητα να μολυνθούν οι εμβολιασθέντες χωρίς όμως να εκδηλώσουν συμπτώματα, και στη συνέχεια να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία πριν από περίπου 10 μήνες, οι ειδικοί ανησυχούν για τους «κρυφούς» φορείς, καθώς και για όσους έχουν προσβληθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Εάν οι εμβολιασθέντες δε συνεχίσουν να φορούν μάσκα μέχρι να λάβουν περισσότερα άτομα τη δεύτερη δόση, θα μπορούσαν να τροφοδοτούν συνεχώς την κυκλοφορία του ιού. Με τον εμβολιασμό, έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε και να αναπτύξετε συμπτώματα οι ίδιοι, ωστόσο είναι σημαντικό να προστατεύσουμε και τους υπολοίπους ενόσω περιμένουν να εμβολιαστούν.
- Πρέπει ακόμη να προστατεύσουμε εκείνους που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή) διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν σοβαρά από την COVID-19. Και εφόσον ο πληθυσμός αυτός δε συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η απόκριση που θα αναπτύξουν θα είναι στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας, μεταξύ 94% και 95%.
Συνιστάται, επίσης, να μην κάνετε το εμβόλιο εάν είχατε κάποια αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου.
Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση, δε συνιστάται η λήψη της δεύτερης δόσης.
Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να εμβολιασθούν μετά από συζήτηση με το Γυναικολόγο τους. Σύμφωνα με την τρέχουσα γνώση είναι μάλλον απίθανο να διατρέχουν κινδύνους οι ίδιες ή τα έμβρυά τους. Αντιθέτως οι έγκυες θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να επιλέξουν να εμβολιασθούν καθώς τα κυκλοφορούντα εμβόλια δεν περιέχουν ζώντες ιούς. - Το εμβόλιο δε δρα ως διακόπτης αυτόματης απενεργοποίησης της πανδημίας
Όσο κι αν θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι το εμβόλιο θα σημάνει την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τονίζεται ότι μετά την εμφάνιση των μεταλλαγών το ποσοστό εμβολιασμού που θα χρειασθεί για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μπορεί να φθάσει και σε >80%
Αντιθέτως, το εμβόλιο αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας, να αποφεύγουμε το συνωστισμό και να τηρούμε τις κοινωνικές και φυσικές αποστάσεις για λίγο καιρό ακόμη.
Τις πρώτες αλλαγές στις οδηγίες για τη χρήση μάσκας θα τις δούμε πιθανότατα αφού έχουν πρώτα εμβολιαστεί αρκετά άτομα και έχουν μειωθεί τα κρούσματα και οι θάνατοι, αναφέρoυν οι λοιμωξιολόγοι. Μέχρι τότε πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση στον αγώνα μας για τον έλεγχο της COVID-19.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου