Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η υπόθεση της μικρής Μελίνας που συγκλόνισε: 26 μήνες μετά δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη

Η υπόθεση της μικρής Μελίνας που συγκλόνισε: 26 μήνες μετά δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη

«Πρωταγωνίστρια» στην υπόθεση η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του Παύλου Πολάκη, που ήδη ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών

Τις υπόγειες διαδρομές του πορίσματος για τον θάνατο στις 29 Δεκεμβρίου 2015 της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη ανέδειξε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του για τη σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση Novartis.
Ένα πόρισμα που βρισκόταν επί μήνες στον λαβύρινθο των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, τους Επιθεωρητές Υγείας, στις εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τα υπουργικά γραφεία στην Αριστοτέλους.

Ένα πόρισμα με βαρύ περιεχόμενο και «βαριά» ονόματα, όπως εκείνο της αναισθησιολόγου, πρώτης εξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, Νεκταρίας Πολάκη, που ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που διενέργησαν τη μοιραία για το παιδί επέμβαση για τα κρεατάκια.

Ένα πόρισμα που έγινε φορτίο ασήκωτο για την οικογένεια της μικρής Μελίνας αλλά δυστυχώς όχι και για την ελληνική πολιτεία. Διότι σε αντίθεση με τη σπουδή των κυβερνώντων να πέσει γρήγορα και άπλετο το φως στην υπόθεση Novartis, καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί για τον θάνατο της 4χρονης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο 26 μήνες μετά το τραγικό γεγονός.

Δυστυχώς αυτό που αποκαλύφθηκε με τον θάνατο της Μελίνας ήταν πως η αναισθησιολόγος, κυρία Νεκταρία Πολάκη που συμμετείχε στη μοιραία επέμβαση είχε ένα βαρύ πειθαρχικό φορτίο  – ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών. Η κλοπή των ναρκωτικών είχε διαπραχθεί  από την αναισθησιολόγο στις 24 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ, ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα έκρινε ότι δεν ήταν… ακριβώς κλοπή αλλά «απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας» και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην αναισθησιολόγο 1.321 ευρώ - πρόστιμο αποδοχών ενός μηνός που παρακρατείτο σε δόσεις από τον μηνιαίο μισθό της.

Όλα αυτά πιθανότατα δεν είχαν αποκαλυφθεί εάν δεν έχανε τη ζωή του σε μία επέμβαση ρουτίνας ένα τετράχρονο παιδί – όλη η διαδρομή του φακέλου της Νεκταρίας Πολάκη κάθε άλλο παρά διάθεση να βγουν όλα στο φως μαρτυρούσε.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και σε ό,τι αφορά το μοιραίο συμβάν με την 4χρονη. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού και ανέθεσε τη διενέργεια της σε πανεπιστημιακή  αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Αττικόν». Η τελευταία, ωστόσο, πέραν της εγνωσμένης επιστημοσύνης της στο αντικείμενο της παιδοαναισθησιολογίας, ήταν στενή συνεργάτιδα της διευθύντριας του Τμήματος Αναισθησιολογίας του «Αττικόν» η οποία τυγχάνει και σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πόρισμα της ΕΔΕ διακινήθηκε με μεγάλη προσοχή και σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας από το νοσοκομείο στην 7η ΥΠΕ και αρμοδίως στους Επιθεωρητές και στην Αριστοτέλους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τον Δεκέμβριο του 2016 το –περίφημο- πόρισμα απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου.

Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης. 

Στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε πως «επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου, και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης της ανήλικης Μελίνας - Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου την  28/12/2015, κατά την αντιμετώπιση του δευτέρου επεισοδίου βρογχόσπασμου που παρουσίασε περί ώρα 9:45 έως 10:00π.μ. χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200γρ αδρεναλίνης (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή η ποσότητα αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται η νοσηλεύτρια) και 1mg ατροπίνης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη».

Η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο, και κατά πληροφορίες τότε παρενέβη η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου – η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2016- ασκώντας έφεση στην απόφαση και στέλνοντας την υπόθεση στο β’βάθμιο πειθαρχικό όργανο. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr πως η νοσηλεύτρια αθωώθηκε και στο δεύτερο πειθαρχικό.

Ο φάκελος, το πόρισμα για το οποίο μίλησε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, στη διοίκηση των δύο νοσοκομείων Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στην 7η ΥΠΕ, στην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα προσμένει τη δικαίωση ο πατέρας της
Την ίδια στιγμή με φόντο τα όσα ειπώθηκαν χτες στη Βουλή ο τραγικός πατέρας μιλώντας στo parapolitika.gr μίλησε για «νέα βόμβα» που σκάει για την οικογένειά του, καθώς η νέα αυτή αποκάλυψη ήρθε ως «κεραυνός» για την οικογένειά του, η οποία μαθαίνει από την τηλεόραση ότι υπάρχει πόρισμα, που κρύβεται στα συρτάρια γιατί φέρει ίσως ένα βαρύ όνομα.

«Είμαι κατάπληκτος, με τη νέα βόμβα που έσκασε. Τι άλλο να πω πια;» δηλώνει και όπως φαίνεται η οικογένεια είναι αποφασισμένη να έρθει σε επικοινωνία με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και να ζητήσει το φάκελο που αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τον άδικο χαμό της 4ης Μελίνας, αλλά και που για χρόνια έκρυβε αυτή την αλήθεια από τους ίδιους τους γονείς της. 

Ολη η ΕΔΕ που κρύβουν: Συγκλονιστικά επίσημα ντοκουμέντα για τη Νεκταρία Πολάκη που, παρά την εξάρτησή της από πεθιδίνη, συνεχίζει να εργάζεται στο ΠΑΓΝΗ - Στην ΕΔΕ έλεγαν να πάει για απεξάρτηση αλλά την άφησαν στη θέση της - Πόσα γνώριζε ο Πολάκης;

Εξαρτημένη χρήστης «οπιούχων σκευασμάτων είναι, σύμφωνα με επίσημο πόρισμα, η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη, η οποία ανέλαβε τη νάρκωση στο χειρουργείο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη. Επιπλέον, όμως, προ επτά μηνών η συγκεκριμένη αναισθησιολόγος, εξαδέλφη του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, κατηγορήθηκε αλλά και ομολόγησε ότι έκλεψε ναρκωτικά σκευάσματα από το νοσοκομείο στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται. 


Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε γι’ αυτό το βαρύτατο παράπτωμα (και όχι για τον θάνατο της Μελίνας), συμπερασματικά συνιστάται για την κυρία Πολάκη λήψη «θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στον τομέα των εξαρτήσεων».
Ο καθοριστικός ως ιατρός αναισθησιολόγος ρόλος που διαδραμάτισε η κυρία Πολάκη στην εγχείρηση της 4χρονης Μελίνας εντάσσεται στην πλοκή ενός διπλού θρίλερ που φωτίζεται από τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ»: από τη μία εξελίσσεται η παράδοξη προσωπική ιστορία της ως μιας αναισθησιολόγου εξαρτημένης από «οπιούχα σκευάσματα» με διεγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, η οποία όμως έχει πρόσβαση ακριβώς στα φάρμακα-ναρκωτικά που ανατροφοδοτούν την εξάρτησή της, και από την άλλη βέβαια, η τραγική -και τραγικά σύντομη- περιπέτεια της άτυχης μικρής Μελίνας. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι ο θάνατος της Μελίνας Παρασκάκη θα ερευνηθεί εξονυχιστικά και αφού πρώτα είχε μεσολαβήσει πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως όλα τα αποκαλυπτικά έγγραφα που αφορούν την κυρία Πολάκη, αναισθησιολόγο και πρώτη εξαδέλφη του σημερινού υφυπουργού Υγείας. 



Tην κλοπή πεθιδίνης παραδέχεται στην απολογία της η Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας 

Ως μια προεπισκόπηση της όλης υπόθεσης σε μερικές επικεφαλίδες, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι η κυρία Πολάκη, παρά τη βεβαρημένη ψυχική της υγεία, την εξάρτησή της από «οπιούχα σκευάσματα», τη χρήση της οπιοειδούς ουσίας πεθιδίνη (η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκατάστατο της μορφίνης στους εθισμένους χρήστες ναρκωτικών) με ενδομυϊκές ενέσεις, την υπεξαίρεση από δημόσιο νοσοκομείο φαρμακευτικού υλικού και δη σκευάσματος με ναρκωτικές ιδιότητες, δεν παύτηκε ούτε για μία στιγμή από τα καθήκοντά της. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) προς τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, το οποίο εστάλη δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Μελίνας Παρασκάκη, «εδώ και εννέα μήνες δεν έχει προχωρήσει πειθαρχικά ο φάκελος της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη». 

Τα ερωτήματα που εγείρονται αυτομάτως είναι πολλά, θεμελιώδη και αμείλικτα: 

■ Τι θα έκανε ο πατέρας της Μελίνας εάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι η αναισθησιολόγος που μπήκε στο χειρουργείο της κόρης του για να την «κοιμίσει» ήταν εξαρτημένη χρήστης φαρμάκων-ναρκωτικών όπως προκύπτει από το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, βάσει του οποίου συνιστάται στην περίπτωση της κυρίας Πολάκη «η λήψη θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στο τομέα των εξαρτήσεων»; 

■ Γνώριζε ή όχι ο υφυπουργός Υγείας ότι παρ’ όλα αυτά η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία και να αναλαμβάνει περιστατικά;

■ Θα εμπιστευόταν άραγε ο υφυπουργός το δικό του παιδί στα χέρια της συγγενούς του;

■ Και ακόμη ένα, επικοινώνησε ή όχι ο κ. Πολάκης με τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, Στέλιο Δημητρακόπουλο, προκειμένου να συνεννοηθούν για «τον χειρισμό της υπόθεσης της προηγούμενης ΕΔΕ που εκκρεμεί»;  



Η περιγραφική μαρτυρία της τραυματιοφορέα κυρίας Βογιατζάκη που εντόπισε την αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη να αποσπά τις ναρκωτικές ουσίες



Η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη ομολογεί στην έγγραφη απολογία της, στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ότι έκλεψε τα φάρμακα-ναρκωτικά. Εκμυστηρεύεται τους προβληματισμούς της αν είχε αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από τη χρήση των οπιοειδών σκευασμάτων


Αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Νεκταρία Πολάκη αφαίρεσε τα φάρμακα. Ο διενεργών την ΕΔΕ συνιστά να ακολουθήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα απεξάρτησης



Ο πειθαρχικός έλεγχος διατάχθηκε μετά τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας. Οπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, 7 μήνες μετά το συμβάν και ακόμα να ελεγχθεί η αναισθησιολόγος. Αντίθετα συνέχισε κανονικά να πηγαίνει στη δουλειά της εκμεταλλευόμενη τα κενά στον νόμο Κατρούγκαλου

Ο κρυμμένος φάκελος
Η αναισθησιολόγος Πολάκη έχει ομολογήσει ότι υπεξαίρεσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και κατανάλωσε οπιούχα φάρμακα που περιείχαν πεθιδίνη. Σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελό της, η αναισθησιολόγος παρουσίαζε συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης, ενώ τελεί υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση. 

Αν και εις βάρος της εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη για την κλοπή των φαρμάκων, όχι μόνο δεν παύτηκε προσωρινά από τα καθήκοντά της, αλλά συνέχισε να ασκεί κανονικά το λειτούργημά της ως ιατρού αναισθησιολόγου, μια ειδικότητα κρίσιμης σημασίας κατά την περίθαλψη ασθενών. Εξάλλου ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει καταχωνιασμένος στα συρτάρια της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. 

Παρά το περιστατικό, την εκκρεμή πειθαρχική δίωξη αλλά και την κατάστασή της, όπως αυτή αποκαλύφθηκε από τη διενεργούμενη ΕΔΕ, η αναισθησιολόγος δεν απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο, ευεργετούμενη από τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος κατάργησε την άμεση απομάκρυνση των επίορκων στο Δημόσιο και επέβαλε τη μεμονωμένη και εξειδικευμένη εξέταση κάθε περίπτωσης από τα πειθαρχικά συμβούλια. Με μόνη διαφορά, όμως, ότι αυτά τα πειθαρχικά δεν συγκροτήθηκαν ποτέ και έτσι η αναισθησιολόγος (όπως και κάθε επίορκος υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου) διατήρησε κανονικά τη θέση της.



Πόσα γνώριζε ο Πολάκης;

Συνεχείς αναρτήσεις της Νεκταρίας Πολάκη στο Facebook για τον εξάδελφό της μετά την υπουργοποίησή του 

Πώς έκλεψε τα ναρκωτικά
Η κυρία Πολάκη, η οποία πραγματοποίησε και τη νάρκωση στο μικρό κορίτσι, έχει στην πλάτη της μια βαριά υπόθεση: κατά το τέλος του περασμένου Μαΐου και συγκεκριμένα στις 24/5/2015 και ώρα 19.00, εντοπίστηκε από μια τραυματιοφορέα να αποσπά φάρμακα-ναρκωτικά από το κιβώτιο ναρκωτικών που βρίσκεται στον χώρο ανάνηψης της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η αναισθησιολόγος, η οποία στην απολογία της ομολογεί πλήρως την πράξη της, εξετάστηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από «γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και ήπια κατάθλιψη και είναι υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση». Η αναισθησιολόγος επικαλείται γνωμάτευση ψυχιάτρου, βάσει της οποίας κρίνεται ικανή να εργαστεί και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας της.

Σύμφωνα με τη γραπτή αναφορά συμβάντος (ένα έγγραφο που βρίσκεται και αυτό θαμμένο στα συρτάρια της ΥΠΕ εδώ και επτά μήνες), υπογεγραμμένη από τρεις νοσηλευτές του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τον κ. Αντώνη Χαρωνίτη και τις κυρίες Αθηνά Πατελάρου και Παναγιώτα Κατσιαμπούρα, με ημερομηνία 27/5/2015, το περιστατικό με την αφαίρεση των φαρμάκων-ναρκωτικών από την αναισθησιολόγο Πολάκη έλαβε χώρα την Κυριακή 24/5/2015. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, γύρω στις 15.00, το ως άνω νοσηλευτικό προσωπικό ξεκινά την τακτοποίηση των χειρουργικών αιθουσών, τον εφοδιασμό των τροχήλατων και την προετοιμασία για τη διεξαγωγή των πρώτων τακτικών χειρουργείων της επόμενης ημέρας, καθώς και της αίθουσας για τη διεξαγωγή ενός καρδιοχειρουργικού περιστατικού που θα γινόταν δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη. 

Στις 16.30 οι νοσηλευτές ενημερώνονται για την ανάγκη αντιμετώπισης επείγουσας μαιευτικής απόξεσης. Η μία νοσηλεύτρια της βάρδιας (η κυρία Πατελάρου) εφοδιάζει τη Ζ’ χειρουργική αίθουσα με τα απαραίτητα φάρμακα από την αίθουσα ανάνηψης. Η ασθενής, μετά το πέρας της επέμβασης, μεταφέρεται στη γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο επείγουσας καισαρικής τομής. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως σημειώνεται στην αναφορά συμβάντος, ο νοσηλευτής κ. Χαρωνίτης είχε εφοδιαστεί με τα φάρμακα-ναρκωτικά που ενδεχομένως να χρειάζονταν για την επέμβαση. Στο τέλος της βάρδιας -ως είθισται- οι νοσηλευτές καταμετρούν τα διαθέσιμα ναρκωτικά. Τότε διαπιστώθηκε η απώλεια 15 φιαλιδίων πεθιδίνης «οι οποίες ούτε είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, ούτε είχαν δανειστεί σε κάποιο άλλο τμήμα», όπως σημειώνεται. 



«Υποπτη συμπεριφορά»
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, η τραυματιοφορέας χειρουργείου της απογευματινής βάρδιας κυρία Βογιατζάκη δίνει στην προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού, κυρία Δρακάκη, μια πολύ σημαντική πληροφορία: σύμφωνα με τη μαρτυρία της, περίπου στις 19.00 της προηγούμενης ημέρας ένα άτομο χτύπησε την πόρτα της αίθουσας ανάνηψης. Η τραυματιοφορέας κυρία Βογιατζάκη άνοιξε τη πόρτα και στη συνέχεια παρατηρήθηκε η, κατά την έκφραση της αναφοράς, εξής «ύποπτη συμπεριφορά»: Το άτομο που εισήλθε στον χώρο ανάνηψης ήταν η κυρία Νεκταρία-Ευαγγελία Πολάκη, Β’ επιμελήτρια στην Αναισθησιολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η κυρία Πολάκη κατά το παρελθόν είχε εργαστεί η ίδια ως νοσηλεύτρια στο ΠΑΓΝΗ, και αργότερα ως ειδικευόμενη αναισθησιολόγος στην Αναισθησιολογική Κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου. 









Το προφίλ της Νεκταρίας Πολάκη στο Facebook είναι γεμάτο από αναρτήσεις που αφορούν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον οποίο αποκαλεί «αδερφό» της για να τονίσει τις στενές τους σχέσεις


Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η κυρία Πολάκη, αφού εισήλθε στον χώρο, προσέγγισε το ερμάριο όπου παλαιότερα φυλασσόταν το κιβώτιο ναρκωτικών και άρχισε να ψάχνει ανάμεσα στα φάρμακα. Οταν ρωτήθηκε από την τραυματιοφορέα τι ψάχνει, εκείνη απάντησε ότι χρειάζεται μια αμπούλα Buscopan για προσωπική χρήση. Ακολούθως προσέγγισε μια άλλη ντουλάπα στον χώρο της ανάνηψης, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί το κιβώτιο ναρκωτικών. Τα κλειδιά του κιβωτίου ναρκωτικών βρίσκονταν πάνω στην κλειδαριά του, καθώς είχαν ξεχαστεί εκεί μετά τη διακομιδή της προηγούμενης ασθενούς και την αποχώρηση των νοσηλευτών από την ανάνηψη. Τότε, σύμφωνα με την κυρία Βογιατζάκη, «η κυρία Πολάκη άνοιξε το κιβώτιο και άρχισε να τοποθετεί κάποια φάρμακα μέσα στην τσάντα της». Οταν η νοσηλεύτρια ρώτησε την αναισθησιολόγο εάν χρειαζόταν να ειδοποιηθεί κάποιος νοσηλευτής, εκείνη αρνήθηκε να ενημερώσει οποιονδήποτε. Τότε η τραυματιοφορέας κάλεσε τον νοσηλευτή κ. Χαρωνίτη που βρισκόταν στο γραφείο της προϊσταμένης του Αναισθησιολογικού. 

Κατά τη μαρτυρία της κυρίας Βογιατζάκη, «η κυρία Πολάκη πανικοβλήθηκε, έκλεισε το ντουλάπι και προχώρησε γρήγορα προς το γραφείο της προϊσταμένης όπου βρισκόταν ο κ. Χαρωνίτης με την κυρία Κατσιαμπούρα. Τους χαιρέτησε και αποχώρησε». Ομως το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό είχε και συνέχεια, καθώς δεκαπέντε λεπτά αργότερα η νοσηλεύτρια κυρία Πατελάρου δέχθηκε τηλεφώνημα από την κυρία Πολάκη, η οποία της ζητούσε να ανοίξει την πόρτα του χώρου ανάνηψης. Η κυρία Πολάκη έμεινε μαζί με τους νοσηλευτές για περίπου 10 λεπτά και, σύμφωνα με τις έγγραφες μαρτυρίες τους, «η συμπεριφορά της ήταν ανήσυχη και πολύ ταραγμένη, συνοδευόταν δε από ακατάληπτο-ασυνάρτητο λόγο και έντονη εφίδρωση». Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους νοσηλευτές, καθώς δεν υπήρχε κάποια εμφανής αιτία για την αναστάτωση της κυρίας Πολάκη. 


 
Ομολογία εθισμού
Αφού κινήθηκαν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες και η κυρία Πολάκη κλήθηκε σε απολογία, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες έως ότου η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος αποστείλει γραπτώς την έκθεσή της προς τη διοίκηση της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα σε τρεις σελίδες η κυρία Πολάκη παραδέχεται το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να κλέψει τα φάρμακα-ναρκωτικά: «Ομολογώ ότι απέσπασα με παράτυπο τρόπο φιαλίδια πεθιδίνης από την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 24 Μαΐου 2015», γράφει στην απολογία της η εξαδέλφη του σημερινού υπουργού Υγείας και εν συνεχεία προσθέτει: «Την υπαιτιότητά μου ομολόγησα και στον καθηγητή κ. Βγόντζα κατά τη διάρκεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τις απογευματινές ώρες της 24/5/2015 επισκέφτηκα την εξαδέλφη μου, η οποία νοσηλευόταν ως λεχωίδα στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. 

Αποχωρώντας από τη Μαιευτική Κλινική αποφάσισα να μεταβώ στον χώρο των χειρουργείων προκειμένου να προμηθευτώ 1 ή 2 αμπούλες υοσκίνης για προσωπική μου χρήση (λόγω κωλικοειδούς άλγους δεξιάς υποχόνδριας χώρας). Το προαναφερθέν φάρμακο (πρωτότυπο σκεύασμα Buscopan) έχει ελάχιστο κόστος, δεν απαιτεί ειδική συνταγογράφηση και χρησιμοποιείται ευρέως, εντός και εκτός του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους. Δεδομένων της αργίας της Κυριακής και της παρουσίας μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για άλλον λόγο, θεώρησα προτιμότερο να δανειστώ μια ελάχιστη ποσότητα υοσκίνης ή να παρακαλέσω να μου χορηγηθεί επιτόπου, πριν αποχωρήσω».

Προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή της, η κυρία Πολάκη επικαλείται την ιατρική της ειδικότητα, την οικειότητά της με μεγάλο τμήμα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την εξοικείωσή της με τους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν επί 11 συναπτά έτη. 

Η κυρία Πολάκη, όμως, όπως θα παραδεχτεί στη συνέχεια, δεν θα αρκεστεί στα σκευάσματα υοσκίνης, αλλά θα μπει στον πειρασμό να υπεξαιρέσει οπιοειδή φάρμακα διαπιστώνοντας ότι είχε εύκολη πρόσβαση και σ’ αυτά.

«Τότε, δυστυχώς, αντέδρασα παρορμητικά και υπεξαίρεσα ένα κουτί που περιείχε μερικές αμπούλες πεθιδίνης. Στη συνέχεια αποχώρησα από το νοσοκομείο», αναφέρει στην έγγραφη απολογία της, μολονότι παραλείπει την αναφορά στη δεκάλεπτη συνάντηση που επεδίωξε αμέσως μετά το συμβάν με τους νοσηλευτές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τελευταίων, που διέκριναν τη, φαινομενικά αδικαιολόγητη, ταραχή της.

Στην απολογία της η κυρία Πολάκη υποστηρίζει ότι τα φάρμακα-ναρκωτικά τα χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια οσφυαλγίας που αντιμετώπιζε από τον Δεκέμβριο του 2014 και ότι αυτά οφείλονταν σε παλαιότερο τραυματισμό της σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Η επώδυνη κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν η κυρία Πολάκη παραπάτησε και έπεσε από τις σκάλες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας.

«Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του χρόνιου άλγους αποτελεί αντικείμενο της ιατρικής μου ειδικότητας, γνώριζα ότι έπρεπε να καταφύγω σε εφαρμογή ισχυρότερης θεραπείας, γι’ αυτό επισκέφτηκα ατύπως το Εξωτερικό Ιατρείο Πόνου της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου μου συνέστησαν, είτε να υποβάλλομαι σε επισκληρίδια αναλγησία περιοδικά, είτε να χρησιμοποιώ πεθιδίνη κατά περίσταση», σημειώνει η αναισθησιολόγος στην απολογία της. 

Οπως παραδέχεται η κυρία Πολάκη, άρχισε να κάνει ενδομυϊκή χρήση πεθιδίνης τον Δεκέμβριο του 2014. Εκτοτε προβληματιζόταν για το αν είχε αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από το συγκεκριμένο φάρμακο-ναρκωτικό. Αυτό όμως συνέβη μετά το παράπτωμα της υπεξαίρεσης οπιοειδών στο οποίο είχε υποπέσει. «Γι’ αυτό θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω τη συνδρομή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γ.Ν. Ηρακλείου», σημειώνει στην απολογία της η κυρία Πολάκη και κατόπιν προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο επισκέπτομαι τακτικά τον επιμελητή Ψυχιατρικής κ. Β. Κούδα και την ψυχολόγο κυρία Ε. Αϊβαλιώτη. Ο κ. Κούδας έχει διαγνώσει ότι πάσχω από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή με ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα και μου έχει συνταγογραφήσει ήπια αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή». 



Αρνείται την ομολογία της
Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση που επισυνάπτει μαζί με την απολογία της, ο επιμελητής Ψυχιατρικής εκτιμά ότι από ιατρικής άποψης η κυρία Πολάκη είναι ικανή να αντεπεξέλθει στις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της.

Η κυρία Πολάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην κρητική εφημερίδα «Πατρίς», επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό της κλοπής των φαρμάκων-ναρκωτικών.

Υποστήριξε ότι δήθεν μέλος του προσωπικού του ΠΑΓΝΗ τής υπέδειξε το κιβώτιο με τα ναρκωτικά και ότι την προέτρεψε να πάρει τα σκευάσματα που έψαχνε, γεγονός που δεν προκύπτει ούτε καν από το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας της στο οποίο ομολογεί την κλοπή, ζητώντας άφεση αμαρτιών. «Δεν έγινε καμία διάρρηξη, καμία κλοπή», ισχυρίζεται η αναισθησιολόγος στη συνέντευξή της. Ομως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της ΕΔΕ και τις μαρτυρίες των νοσηλευτών που διαπίστωσαν την κλοπή των φαρμάκων-ναρκωτικών, η κυρία Πολάκη όχι μόνο απέσπασε τα εν λόγω σκευάσματα, αλλά επιπλέον ζήτησε και τη συνδρομή ειδικών γιατρών διότι «δεν ήξερε αν έχει αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από τη χρήση τους». 

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ συστήνεται στην αναισθησιολόγο «η λήψη θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στο τομέα των εξαρτήσεων». Βεβαίως, το πώς από τη μία πλευρά γίνεται σύσταση στην αναισθησιολόγο να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης και από την άλλη θεωρείται ικανή να συνεχίσει τη δουλειά της, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. 


Πεθιδίνη: το ναρκωτικό του Μάικλ Τζάκσον
Η πεθιδίνη ή μεπεριδίνη είναι συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό στον μέτριο και έντονο πόνο. Μεγάλες δόσεις προκαλούν άγχος, τρόμο και μυϊκές συσπάσεις, διαστέλλουν την κόρη του ματιού και οξύνουν τα αντανακλαστικά. Η πεθιδίνη προκαλεί εθισμό, αν και είναι λιγότερο εθιστική από τη μορφίνη. Η πεθιδίνη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά τον θάνατο του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον.

Η κύρια παρενέργεια του φαρμάκου-ναρκωτικού (εκτός από τον εθισμό) είναι η καταστολή της αναπνοής. Μάλιστα, ο Μάικλ Τζάκσον αποκαλούσε την πεθιδίνη «ελιξίριο της ζωής».
Ηταν το πρώτο συνθετικό οπιοειδές που παρασκευάστηκε (το 1932) από τον Γερμανό χημικό Οτο Αϊσλιμπ. Οι αναλγητικές ιδιότητες της πεθιδίνης ανακαλύφτηκαν από τον συμπατριώτη του προηγούμενου, Οτο Σάουσμαν, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της κολοσσιαίας φαρμακευτικής εταιρείας IG Farben.

Η πεθιδίνη μπορεί να χορηγηθεί είτε από του στόματος είτε πιο συχνά ενδομυϊκά. Η δράση της διαρκεί 2-4 ώρες και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου του τοκετού και έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της μορφίνης και της ηρωίνης στους εθισμένους. Οταν χορηγείται ενδοφλέβια, η πεθιδίνη προκαλεί διαστολή των αγγείων στην περιφέρεια και στον εγκέφαλο, αύξηση της αιματικής ροής και μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιακή συχνότητα. Παρ’ όλα αυτά, όταν χορηγείται από το στόμα, δεν επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα.



Εκθετο το υπουργείο Υγείας με την ΕΔΕ

Η πολιτική ηγεσία επιμένει να συνδέει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση με την ιατροδικαστική εξέταση, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την αποκάλυψη της αλήθειας για τον τραγικό και άδικο θάνατο της 4χρονης Μελίνας


Για λόγους μέχρι στιγμής ανεξήγητους, το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και αποφεύγει να διεξάγει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας. Η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να συνδέει την ΕΔΕ με την ιατροδικαστική εξέταση, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εκθετη είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συμβάν του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη. Δώδεκα ημέρες μετά τον αδόκητο και άδικο χαμό του άτυχου κοριτσιού στο πλαίσιο μιας επέμβασης για κρεατάκια στα νοσοκομεία Βενιζέλειο και Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ολοένα πιο βαριές πέφτουν οι σκιές πάνω σε δύο Κρητικούς, πολιτικούς προϊστάμενους των δύο νοσοκομείων - αλλά και γιατρούς: ο κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Παύλος Πολάκης διαχειρίζονται το κρίσιμο ζήτημα της διερεύνησης του τραγικού περιστατικού με αμηχανία και οτιδήποτε άλλο εκτός από την απαιτούμενη αποφασιστικότητα που θα οδηγούσε στην άμεση διαλεύκανση των όσων συνέβησαν στο ΠΑΓΝΗ.

Καταρχάς, σύμφωνα με τον νόμο, δεν υπάρχει καμία απολύτως τυπική υποχρέωση αναβολής της ΕΔΕ εν αναμονή των προκαταρκτικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. Η συνήθης τακτική που εφαρμόζεται σε παρεμφερή περιστατικά είναι η αυτεπάγγελτη διενέργεια ΕΔΕ, με εντολή απευθείας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Ωστόσο, στην περίπτωση της Μελίνας οι αρμόδιοι προτιμούν να επαφίενται στα ιεραρχικώς κατώτερα όργανα, στην (προσωρινή) διοίκηση του ΠΑΓΝΗ κ.λπ. Επιπλέον αυτής της αναβλητικής τακτικής, την προηγούμενη Τρίτη υπήρξαν ορισμένες υπεραισιόδοξες διαβεβαιώσεις ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα θα ήταν έτοιμο εντός τριών ημερών και άρα κάθε επιφύλαξη του υπουργείου για την ΕΔΕ θα έπαυε υπάρχουσα. Την Παρασκευή παρήλθε το τριήμερο και αντί των αποτελεσμάτων υπήρξε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση: σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΠΑΓΝΗ, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν θα είναι επ’ ουδενί έτοιμες πριν από μία εβδομάδα (δηλαδή την επόμενη Παρασκευή). Οι ιστολογικές, δε, θα απαιτήσουν το τριπλάσιο χρονικό διάστημα. Οπότε αυτομάτως επανέρχεται το αρχικό ερώτημα για το πότε, επιτέλους, θα διαταχθεί η περιβόητη ΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου