Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση του Θεόδωρου Κουντούρη που υπογράφει ως πρόεδρος με αντιπρόεδρο τον γιο του, Φίλιππο, Member οf Board Directors την Ευαγγελία Κουντούρη, και γραμματέα την Ασπασία Κουντούρη βρίσκεται πίσω από το μοιραίο "Αγία Ζώνη ΙΙ".
Το πλοίο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Αττική - μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας - και έχει γεμίσει μαζούτ την Σαλαμίνα και όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Περαιά μέχρι τη Γλυφάδα ήταν το ένα από τα τρία του μικρού στόλου της εταιρείας FOS, και ήταν του 1972 (τα άλλα δύο είναι του 1970 και 1976).
"ΠΟΙΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΠΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ" - Το σλόγκαν της εταιρείας
Σύμφωνα με το "βιογραφικό" της εταιρείας, που επίσης βρίσκουμε στην ιστοσελίδα της, η FOS Petroleum "είναι μια ελληνική ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην επιχείρηση ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων. Ενεργούμε ως o φυσικός προμηθευτής καυσίμων πλοίων και σε πλήρη συντονισμό με τις τρεις πλοιοκτήτριες εταιρίες υπό την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», αποτελούμε ένα ολοκληρωμένο πάροχο ποιοτικών υπηρεσιών που καλύπτει όλες τις ανάγκες των πελατών μας. Η πλούσια εμπειρία μας ξεκινά από το 1990, όταν μέσω των πλοιοκτητριών εταιρειών μας, ενεργούσαμε ως μεταφορείς για την προμήθεια ναυτιλιακών καυσίμων και εξυπηρετούσαμε κυρίως τη δυτική ακτή της Αττικής και την Κρήτη".
Ο Θέοδωρος Κουντούρης ήταν παράγοντας της τοπικής κοινωνίας του Περάματος - που βρίσκεται και η εταιρεία του. Μάλιστα είχε διατελέσει και πρόεδρος της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου του Περαμαϊκού από την οποία αποχώρησε εκτοξεύοντας κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση για την κατάσταση και το μέλλον της ομάδας.
Στο παρακάτω βίντεο του 2012 μπορείτε να δείτε τον επικεφαλής της FOS Petroleum, Θεόδωρο Κουντούρη, που τύγχανε τότε και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Περαμαϊκού, να δίνει συγχαρητήρια μετά από μία νίκη επί του Άρη Αμφιάλης:
Συνέχισε λοιπόν την επιχειρηματική του δράση με την δική του ομάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιστοσελίδα της εταιρείας του
Ρίχνει αλλού τις ευθύνες
Ο Θεόδωρος Κουντούρης, μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο κανάλι "Εψιλον" δήλωσε πως για την πετρελαιοκηλίδα φταίει το Blue Star Patmos, το οποίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Ίου, και την Παρασκευή ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του περάματος για επισκευές.
«Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυπάνσεις».
Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει πως οι εικόνες με το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και την Γλυφάδα οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη»! Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από χθες το μεσημέρι. Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το «Blue Star Πάτμος», πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από το νησί (σ.σ. εννοεί την Ίο) εδώ».
«Το δικό σας δηλαδή δεν το παρέσυρε ο αέρας;», ερωτάται στην συνέχεια. Για να απαντήσει: «Όταν αλλάζει ο καιρός… Εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γίνονται. Υπάρχουν και άλλα πλοία που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και μπορεί κάποια κομμάτια ρυπάνσεως να είναι και από άλλα πλοία, δεν είναι ότι όλα είναι δικά μας. Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα…«.
Ναυτιλιακοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε το Documentonews.gr πάντως, υποστηρίζουν ότι αν συνέβαινε αυτό που υποστηρίζει ο κ. Κουντούρης θα είχε καταγραφεί από τους δορυφόρους που ενημερώνουν τόσο τον Ελληνικό Θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ όσο και το Μεσογειακό αντίστοιχο κέντρο έρευνας και διάσωσης.
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες και μάλιστα θεωρεί ύποπτη τη βιασύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας να διαβεβαιώσει ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου ήταν εντάξει.
«Η ανακοίνωση του ΥΕΝ σχετικά με την βύθιση του πλοίου έγινε μετά από 13 ώρες ενώ στην ίδια αυτή ανακοίνωση όλως περιέργως εκείνο το οποίο βγάζει μάτι είναι η βεβιασμένη αναφορά ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου είχαν ελεγχθεί και βρέθηκαν εντάξει!!».
Εξάλλου, από τα 11 άτομα πλήρωμα που προβλέπονταν στο πλοίο τη στιγμή της βύθισης βρίσκονταν μόνο 2:
«Ταυτόχρονα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά όπως ότι ενώ το πλοίο ήταν φορτωμένο και έπρεπε σε αυτό να υπάρχει πλήρης επάνδρωση του πληρώματος, αντίθετα έλειπαν 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος!!»«Οι προδιαγραφές των πλοίων αυτής της ηλικίας, σε συνδυασμό με την μεταφορά και επεξεργασία πετρελαιοειδών μέσα και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος», καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου