Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη το 20% των μετοχών του MEGA-ΣΥΡΙΖΑ-Channel.

Έκπληξη και αιφνιδιασμός των τραπεζών - Πλευρά Βαρδινογιάννη: «Οποιαδήποτε λύση για το MEGA περνάει μέσα από τη δική μας συμμετοχή» - Πρόκειται για προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα, λένε πηγές από τον όμιλο Σαββίδη

Σε επιχειρηματικό σχήμα συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη μεταβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό 20% της "Τηλέτυπος Α.Ε.” (Mega Channel), από το συνολικά 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα. Όπως τονίστηκε σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση «κατ' εφαρμογή του Ν. 3340/2005, της υπ' αριθμ. 3/347/12.07.2005 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κανονισμού του Χ.Α. ως ισχύουν, η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ανακοινώνει, ότι προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε.» ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην  ως άνω Ανώνυμη Εταιρία, από 32,7321%, σε 13,0961%».

Πηγές από την πλευρά του ομίλου Σαββίδη αναφέρονται σε ένα deal που είχε κλείσει ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή) κι αφορά τις προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα κι όχι αυτές της ΠΗΓΑΣΟΣ η οποία βρίσκεται κάτω από ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο καθεστώς. Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής του ομογενή επιχειρηματία ο οποίος πλέον βάζει στέρεο πόδι στο MEGA επιβεβαιώνοντας όσα είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του στο protothema.gr, ότι  όντως ενδιαφέρεται να συνεχίσει και σε ό,τι αφορά την τύχη του ποσοστού του Δημοσιογραφικού  Οργανισμού Λαμπράκη (περίπου 21,22%) στο Mega Channel.

Από την άλλη, την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό τους εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι για το γεγονός ότι μια εταιρεία η οποία έχει δάνεια 170 εκατ. ευρώ στις τράπεζες διαθέτει περιουσιακό στοιχείο συναφές το οποίο είναι ελεύθερο βαρών και μπορεί να το διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Η υπόθεση αυτή, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης κι εξέτασης κατά πόσο εμπίπτει στο νομικό παράπτωμα της καταδολίευσης. Πάντως από την όλη αυτή εξέλιξη φαίνεται να έχει προκληθεί αναστάτωση ενώ ορισμένες πληροφορίες οι οποίες δεν επαληθεύονται προς ώρας, το συγκεκριμένο ποσοστό του 20% είχε περιληφθεί σε MOU το οποίο δέσμευε τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα, να το ενεχειριάσει στις τράπεζες. Οι τράπεζες ήδη ερευνούν με τα νομικά τους τμήματα τη δέσμευση αυτή κι αν επαληθευθεί θα κινηθούν νομικά κατά του εκδότη.

Αν και μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται το τίμημα αυτής της αγοράς μετοχών, κύκλοι μιλάνε για ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ, που κυρίαρχα θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες σε ποσοστό 75% ενώ θα καλυφθούν και κεφαλαιακές ανάγκες του MEGA Channel από το υπόλοιπο 25%. Καλά πληροφορημένες πηγές όμως, διατυπώνουν την άποψη ότι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρό για το ποσοστό του 20% του MEGA Channel.

ΠΗΓΑΣΟΣ όπως ΔΟΛ;

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρονται επίσης σε κυβερνητικό σχέδιο η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ που βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση να έχει μια τύχη ανάλογη με αυτή του ΔΟΛ όπου με διαδικασία πλειστηριασμών και δημοπρασιών θα βγουν τα assets και οι τίτλοι της σε διαγωνισμό. Κι είναι αυτή η διαδικασία που εμπόδισε την πλευρά Σαββίδη να πάρει και το υπόλοιπο ποσοστό της Τηλέτυπος το οποίο αποτελεί ακόμα και τώρα «κτήμα» της ΠΗΓΑΣΟΣ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως ο κ. Σαββίδης θα ενδιαφερθεί και για το υπόλοιπο ποσοστό της ΠΗΓΑΣΟΣ (13%) στην Τηλέτυπος προσεχώς.

Πληροφορίες από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που επίσης συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος, αναφέρουν ότι οποιαδήποτε λύση για το MEGA Channel περνάει μέσα από τη δική τους συμμετοχή η οποία φθάνει στο 40% κι αποτελεί το υψηλότερο μετοχικά ποσοστό στην εταιρεία Τηλέτυπος με δικαίωμα blocking minority σε οιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου ή λήψη αποφάσεων.

Αιφνιδιάστηκαν οι τράπεζες

Οι τράπεζες φέρεται να έχουν αιφνιδιαστεί, καθώς δεν εγνώριζαν και συνεπώς δεν ενέκριναν εκ τω προτέρων την συγκεκριμένη πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών του Mega φέρεται να περιλαμβάνεται σε MOU (Memorandum of Uderstanding) το οποίο είχαν οι τράπεζες με τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα και βάσει αυτού είχε υποχρέωση να έχει ενεχυριάσει το 20% του Μεγάλου Καναλιού. Μάλιστα, υπήρχε συμφωνία ώστε το 75% να το έπαιρναν οι τράπεζες και το υπόλοιπο 25% να πήγαινε για τις ανάγκες της επιχείρησης.

Οι τράπεζες, μετά την πώληση, προτίθενται να ζητήσουν το σύνολο του τιμήματος και να προχωρήσουν σε όλες τις νομικές ενέργειες οι οποίες κατοχυρώνουν τα συμφέροντά τους.