Σάββατο 30 Μαΐου 2015

«Ληστής με τα μαύρα» και όχι «ληστής του Διστόμου» ένας από τους συλληφθέντες

ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ

«Ληστής με τα μαύρα»και ο Γιώργος Βούτσης, γιος του Νίκου Βούτση, ο οποίος συνελήφθη την 04/10/2007 βλέπετε παρακάτω. 

Ανατροπή στην υπόθεση των συλληφθέντων στη Νέα Αγχίαλο - «Ληστής με τα μαύρα» και όχι «ληστής του Διστόμου» ένας από τους συλληφθέντες

Οι τρεις ληστές και αριστερά ο Βασ. Παλαιοκώστας
Οι τρεις ληστές και αριστερά ο Βασ. Παλαιοκώστας

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση των τριών ληστών που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ στη Νέα Αγχίαλο, όπου βρέθηκε νεκρός ο ένας απ' αυτούς.
Όπως διευκρινίστηκε από την προανάκριση που διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική, νεκρός είναι ο Σπύρος Δραβίλας, 34 ετών, γνωστός με το ψευδώνυμο «καρφάκιας», ο οποίος εκτός των άλλων ήταν ο άνθρωπος που είχε με απειλή οδηγήσει το ελικόπτερο στις φυλακές Κορυδαλλού για την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα. Συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου, 45 ετών και ο Γρηγόρης Τσιρώνης, 37 ετών.
Ο Γρ. Τσιρώνης αποτελεί την «έκπληξη» της υπόθεσης καθώς καταζητείται χρόνια από την ΕΛΑΣ ως ένας από τους ληστές με τα «μαύρα» και είχε επικηρυχθεί μαζί με τους αδελφούς Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη λίγο μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής, για την οποία θεωρήθηκαν ύποπτοι με το ποσό των 600.000 ευρώ ο καθένας.
Σπ. Δραβίλας
Σπ. Δραβίλας
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δ. Τσακνάκης σχετικά με τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση «η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο συστηματικών και μεθοδικών ερευνών, κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να εντοπίσει στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, τρεις (3) ημεδαπούς, που έχουν απασχολήσεις κατ' επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές και εμπλέκονται σε σωρεία κακουργηματικών πράξεων.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), συνελήφθησαν χθες (29-05-2015) δύο εξ αυτών, ηλικίας 37 και 45 ετών, ενώ ο τρίτος βρέθηκε νεκρός.
Ως προς την εξέλιξη των ερευνών και το χρονικό του εντοπισμού των δραστών, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες ότι στις δύο πρόσφατες ληστείες στην περιοχή της Λάρισας (σε Φαρκαδόνα την 2 Απριλίου και σε Αμπελώνα την 30 Απριλίου) συμμετείχε και άτομο που καταζητείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ότι διαμένει και κινείται στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, χθες το πρωί (29-05-2015), εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στον Βόλο, άτομο το οποίο προσομοίαζε με 34χρονο καταζητούμενο για ληστεία, υπόθαλψη εγκληματία, κλοπή, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα, ο οποίος ήταν συνεργός του καταζητούμενου με Ένταλμα Σύλληψης Βασίλη Παλαιοκώστα.
Ο ύποπτος εντοπίστηκε να οδηγεί φορτηγό όχημα NISSAN NAVARA, στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμα άτομα. Το όχημα έφερε καταφανώς πλαστές πινακίδες, ενώ φορτηγό NISSAN NAVARA, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, είχε εντοπιστεί στις ληστείες σε Αμπελώνα και Φαρκαδόνα.
Τα τρία άτομα κατέληξαν στην περιοχή της Χρυσής Ακτής Παναγιάς, σε διώροφη οικία που βρίσκεται εντός περιφραγμένου χώρου, με μαντρότοιχο ύψους δύο (2) μέτρων, σε χωματόδρομο, παραπλεύρως της Εθνικής Οδού Καρδίτσας-Βόλου.
Η συγκεκριμένη οικία τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση και την 16:00 ώρα πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση της Ε.Κ.Α.Μ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, παρουσία Εισαγγελέα, με σκοπό την σύλληψη των ατόμων που βρίσκονταν εντός.
Μετά την ανάπτυξη των δυνάμεων της Ε.Κ.Α.Μ. στον προαύλιο χώρο της οικίας, ζητήθηκε από τους άντρες που βρίσκονταν στο εσωτερικό της να παραδοθούν. Άντρας βγήκε στο μπαλκόνι, φέροντας σακίδιο πλάτης και κρατώντας όπλο τύπου Kalashnikov. Αφού ζήτησε διαβεβαίωση για τη σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να παραδοθούν, δήλωσε ότι άντρας εντός της οικίας είχε αυτοκτονήσει. Επισημαίνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα είχαν ακουστεί πυροβολισμοί από το εσωτερικό της οικίας.
Μετά από δέκα λεπτά περίπου, δύο άντρες εξήλθαν της οικίας άοπλοι και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κατά την είσοδο των ανδρών της Ε.Κ.Α.Μ. στην οικία, προς διασφάλιση του χώρου, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πράγματι νεκρός άντρας.
Ο νεκρός ταυτοποιήθηκε και διακριβώθηκε ότι πρόκειται για 34χρονο καταζητούμενο, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και οι δύο συλληφθέντες.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι αστυνομικές δυνάμεις που συμμετείχαν (Δ.Α.Ε.Ε.Β και Ε.Κ.ΑΜ) δεν έκαναν χρήση του οπλισμού τους.
Από τις μέχρι στιγμής έρευνες στην οικία στην Χρυσή Ακτή Παναγιάς, έχουν εντοπιστεί τα ακόλουθα:
· Τρία (3) πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov
· Τέσσερα (4) πιστόλια
· Τέσσερις (4) κάλυκες
· Στον προαύλιο χώρο της οικίας (3) οχήματα τα οποία είχαν κλαπεί από περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα:
- όχημα VW PASSAT CC, το οποίο είχε κλαπεί από 12-05-2015,
- όχημα JAGUAR X-TYPE, το οποίο είχε κλαπεί από 21-12-2013 και
- όχημα NISSAN NAVARA, το οποίο είχε κλαπεί από 19-01-2015.
Τα ανευρεθέντα και κατασχεθέντα πειστήρια μεταφέρονται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εξερεύνησή τους.
Η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του 37χρονου εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση του Νόμου περί όπλων και εκρηκτικών, για παράνομη βία και άλλα αδικήματα. Μάλιστα, το 2009 είχε επικηρυχθεί για τη δράση του, μαζί με δύο ακόμα άτομα, με το ποσό των 600.000€.
Σε βάρος του 45χρονου εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε ληστείες, παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, εκρηκτικών και ναρκωτικών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και άλλα αδικήματα.
Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται».
To χρονικό
Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ έγινε χυες στην Αγχίαλο Βόλου, για τη σύλληψη των τριών καταζητούμενων κακοποιών, οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία ένοπλων ληστειών, κάποιες από τις οποίες θεωρείται από την αστυνομία ότι τις έχουν κάνει μαζί με τον Μαζιώτη.
Πρόκειται για τους δράστες της ένοπλης ληστείας στο Δίστομο τον περασμένο Αύγουστο, απ' όπου διέφυγαν με όμηρο τον ταμία, ενώ θεωρούνται ύποπτοι για σοβαρές ληστείες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.
Ειδικότερα, πρόκειται για τον 36χρονο Γιώργο Πετρακάκο, τον 34χρονο Σπύρο Δραβίλα και τον 44χρονο Σπύρο Χριστοδούλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νεκρός είναι ο τρίτος ληστής Σπύρος Δραβίλλας και ότι αυτοκτόνησε προκειμένου να μη συλληφθεί.
Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής από αστυνομικές πηγές ένας από τους τρεις είναι νεκρός, ενώ οι άλλοι δύο έχουν συλληφθεί.
Οι ληστές του Διστόμου κατά το παρελθόν έχουν κάνει ληστείες με τον τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη, αλλά και με τον καταζητούμενο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα.
Ειδικότερα, οι τρεις καταζητούμενοι εντοπίστηκαν σε σπίτι στη Χρυσή Ακτή Αγχιάλου Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή τους.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί περικύκλωσαν μια μεζονέτα που ήταν το κρυσφήγετο τριών φερόμενων ως ληστών του Διστόμου με σκοπό να τους συλλάβουν. Κατά την έφοδο των αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΚΑΜ,ο Δραβίλας αρνήθηκε να παραδοθεί στους αστυνομικούς και αυτοκτόνησε με καλάσνικοφ.
Οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι ο σύντροφος τους αυτοπυροβολήθηκε για να μην πέσει στα χέρια των αστυνομικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Συνελήφθη 23χρονος για ένοπλη ληστεία τράπεζας στου Γκύζη

Του Γιαννη Σουλιωτη
Στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής εκρατείτο και ανακρινόταν έως αργά χθες ο 23χρονος Γιώργος Βούτσης, γιος του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ Νίκου Βούτση, ο οποίος συνελήφθη ως ο ένας εκ των δύο δραστών ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε χθες το πρωί σε υποκατάστημα τράπεζας, στου Γκύζη. Εν τω μεταξύ άκαρπες παρέμεναν έως τις βραδινές ώρες, οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεργού του, ο οποίος διέφυγε μετά τη ληστεία, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συλληφθείς αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Τα πολεμοφόδια που βρέθηκαν στην κατοχή του 23χρονου, τη στιγμή που ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, δύο περίστροφα και μία χειροβομβίδα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να εξεταστεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες ενέργειες κατά το παρελθόν. Το ίδιο συνέβη και με αντικείμενα που βρέθηκαν, από την αστυνομία, στο σπίτι του 23χρονου στο Κουκάκι. Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στο διαμέρισμα της οδού Φράττι βρέθηκαν κουκούλες, γάντια, σφεντόνες και σιδηρολοστοί, που ενδεχομένως ο συλληφθείς να είχε χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες καταδρομικές επιθέσεις σε βάρος τραπεζών ή άλλων στόχων (όπως δημόσια κτίρια) στο κέντρο της Αθήνας. «Πιστοποιούν τη συμμετοχή του σε άλλες έκνομες ενέργειες» σχολίασαν στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ο 23χρονος ήταν από καιρό γνωστός στις αρχές για τη συμμετοχή του σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Προ τριετίας είχε συλληφθεί και καταδικαστεί επειδή σε έλεγχο που του είχε γίνει βρέθηκαν στην κατοχή του βόμβες μολότοφ (του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή), ενώ σύμφωνα με αστυνομικούς είχε αρκετές φορές προσαχθεί στην Ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο συλλαλητηρίων, όπως π. χ. συνέβη κατά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης. Πληροφορίες πάντως που διέρρευσαν για πιθανή συμμετοχή του στους επονομαζόμενους «ληστές με τα μαύρα», μέλος των οποίων ήταν ο καταδικασθείς Γ. Δημητράκης, αποδεικνύονται αναληθείς. Η ένοπλη ληστεία που οδήγησε στη σύλληψη του Βούτση σημειώθηκε στις 11.45 π.μ. στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γκύζη 34. Ο Βούτσης μαζί με τον συνεργό του εισέβαλαν στην τράπεζα και με την απειλή όπλων και χειροβομβίδας ακινητοποίησαν όσους ήταν εκεί και άρπαξαν 23.000 ευρώ. Ως μέσο διαφυγής ο 23χρονος χρησιμοποίησε ποδήλατο το οποίο μάλιστα είχε φορτώσει με σακκούλες με ψώνια για να μην κινήσει υποψίες. Περαστικοί ωστόσο που παρατηρούσαν τις κινήσεις τους τον ακολούθησαν και στη διασταύρωση των οδών Μπουκουβάλα και Ραγκαβή ο νεαρός οδηγός φορτηγού κατάφερε να τον ακινητοποιήσει. Στο σημείο έσπευσαν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που προχώρησαν στη σύλληψη του 23χρονου.
Έντυπη