Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Καταγγελία Μηταράκη: Στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση το Αττικό Παράκτιο Μέτωπο. Απο το ΣΥΡΙΖΑ



Βολές κατά της κυβέρνησης ρίχνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταρράκης καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μετέφερε το Αττικό Παράκτιο Μέτωποστο ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση τονίζοντας ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της τρόικας.
«Οι μάσκες έπεσαν. Πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό της δήθεν διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέδωσε σήμερα το Αττικό Παράκτιο Μέτωπο στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση. Ένα πάγιο αίτημα  της τρόικας, που είχε συνοδευτεί από επίμονες και πιεστικές πιέσεις προς την προηγούμενη κυβέρνηση, ικανοποιείται,  πριν καλά – καλά ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το άρθρο 24 του Σχεδίου Νόμου "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας"» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Και αναρωτήθηκε: «Άραγε τι έχουν να πουν τώρα όλοι αυτοί που πολέμησαν λυσσαλέα την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να προστατέψει και να αξιοποιήσει το Παράκτιο Μέτωπο;».
Σύμφωνα με κύκλους της Συγγρού, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι την 16/3/2015, προβλέπεται στο άρθρο 24 παρ. 1α και β η κατάργηση και θέση σε εκκαθάριση της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», που συστάθηκε με το άρθρο 16 του ν 4146/2013.
«Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Μόλις δύο χρόνια μετά την σύσταση της εν λόγω εταιρίας, με την οποία δρομολογήθηκε, για πρώτη φορά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, ο σχεδιασμός και η ενιαία αξιοποίηση της περιοχής από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο, η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά, χωρίς προηγούμενη συζήτηση και αδιαφορώντας τόσο για την τύχη των εργαζομένων όσο και για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει, ως όχημα ανάπτυξης, η άνω ΔΕΚΟ, αποφασίζει την κατάργησή της. Η επαναφορά δε των ήδη παραχωρηθέντων ακινήτων στους προηγούμενους φορείς, πέρα από την προφανή σύγχυση που προκαλείται σε σχέση με τις κάθε είδους διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, γίνεται χωρίς σχέδιο και θα λειτουργήσει, όπως και στο παρελθόν, αρνητικά ως προς τα δεδομένα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας» αναφέρουν. 
«Εντύπωση δε προκαλεί, αφενός η επιλογή της κατάργησης της μόνης ΔΕΚΟ, με συναφές αντικείμενο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να επιλεγεί τυχόν συγχώνευση ή απορρόφησή της με τις υπόλοιπες εταιρίες, ως το ανωτέρω άρθρο προβλέπει σχετικά και αφετέρου ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζομένους» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν:
Φαίνεται οτι έστω και με καθυστέρηση, η τότε λυσσαλέα αντίδραση της τρόικας στην δημιουργία του εν λόγω νομικού προσώπου και στο σκοπό που θα εκπλήρωνε αυτό, δικαιώνεται πλήρως, αφού πλέον τα έσοδα, από την όποια αξιοποίηση της εν λόγω, μοναδικού κάλλους και υπεραξίας, περιοχής, θα μπορούν να κατευθυνθούν όχι στην ελληνική οικονομία, όπως διασφαλίζονταν από τη λειτουργία της εταιρίας, αλλά στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως διακαώς επιθυμούσαν οι δανειστές μας. Κρίμα!!
Παράλληλα, σημείωσαν ότι μένουν στο δρόμο 20 άτομα, που είχαν προσληφθεί με ανοικτό διαγωνισμό, ενώ στην ΕΤΑΔ δεν απολύονται, αλλά πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το επίμαχο άρθρο:

Άρθρο 24 – Κατάργηση / Εκκαθάριση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» – Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.»
1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α’ 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.
2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).
3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.