Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Reuters: Το Boeing βγήκε σκοπίμως εκτός πορείας

Μία ακόμη εκδοχή -που ενισχύει το σενάριο της αεροπειρατείας-, αναφορικά με το χαμένοαεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, έδωσαν στο Reuters πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου, τα δεδομένα που καταγράφηκαν από τα στρατιωτικά ραντάρ καταδεικνύουν ότι το αγνοούμενο επί σχεδόν μία εβδομάδα αεροσκάφος κατευθύνθηκε σκοπίμως κατά μήκος των ακτών της Μαλαϊκής Χερσονήσου προς τα νησιά Ανταμάν, εκατοντάδες δηλαδή μίλια εκτός της καθορισμένης πορείας.

Δύο πηγές αναφέρουν ότι ένα άγνωστο αεροσκάφος -το οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η μοιραία πτήση ΜΗ370 με τους 239 επιβαίνοντες- ακολουθούσε μία πορεία μεταξύ σημείων αναφοράς πλοήγησης, όταν εντοπίστηκε για τελευταία φορά από στρατιωτικό ραντάρ έξω από τη βορειοδυτική ακτή της χώρας.

Αυτό υποδηλώνει ότι βρισκόταν υπό τονέλεγχο ατόμου με αεροναυτική εκπαίδευση, είτε ήταν οι πιλότοι είτε κάποιος άλλος.
Officials plan military search operation for the missing plane (12 March 2014)Σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του που κατέγραψε το στρατιωτικό ραντάρ, το Boeing κατευθυνόταν προς τα Νησιά Ανταμάν της Ινδίας, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ της Θάλασσας του Ανταμάν και του Κόλπου της Βεγγάλης.

Τα "σημεία αναφοράς" είναι γεωγραφικές τοποθεσίες που προκύπτουν από τον υπολογισμό του γεωγραφικού μήκους και πλάτους και βοηθούν τους πιλότους να πετούν κατά μήκος των αεροδιαδρόμων.

Μία τρίτη πηγή κοντά στις έρευνες είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο βάσει της θεωρίας ότι κάποιος που ήξερε να πιλοτάρει κατηύθυνε την πτήση χιλιάδες χιλιόμετρα εκτός της καθορισμένης πορείας (από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο).

"Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η περίπτωση μίας δολιοφθοράς με αεροπειρατεία παραμένει στο τραπέζι", είπε ανώτατος αξιωματούχος της μαλαισιανής αστυνομίας.

Ύστερα από τα νέα αυτά στοιχεία οι έρευνες επεκτάθηκαν τόσο στη Θάλασσα του Ανταμάν όσο και στον Ινδικό Ωκεανό.

Σε μία πιο λεπτομερή περιγραφή σχετικά με τον εντοπισμό του Boeing από το στρατιωτικό ραντάρ που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο πρώτες πηγές είπαν ότι το τελευταίο επιβεβαιωμένο στίγμα της πτήσης MH370 ήταν στα 35.000 πόδια, περίπου 144 χιλιόμετρα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ και κοντά στο σημείο διέλευσης "Ιγκάρι". Η ώρα ήταν 1:21 π.μ.

map showing search areas

Ρεπορτάζ του Reuters 


The Arleigh Burke-class guided-missile destroyers USS Kidd and USS Pinckney are seen en transit in the Pacific Ocean in this U.S. Navy picture taken May 18, 2011. Kidd and Pinkney have been searching for the missing Malaysian airliner and are being re-deployed to the Strait of Malacca of Malaysia's west coast as new search areas are opened in the Indian Ocean, according to officials on March 13, 2014. REUTERS/US Navy/Seaman Apprentice Carla Ocampo/HandoutΣύμφωνα με τα δεδομένα από το στρατιωτικό ραντάρ, το αεροπλάνο στη συνέχεια έκανε απότομα στροφή προς τα δυτικά και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο που ονομάζεται "Βάμπι", βορειοανατολικά της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, και χρησιμοποιείται από αεροσκάφη με προορισμό τη Μέση Ανατολή.

Από εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατευθύνθηκε νότια του νησιού Πουκέτ της Ταϊλάνδης και εντοπίστηκε για τελευταία φορά να κατευθύνεται βορειοδυτικά ακολουθώντας μία πορεία πάνω από τα Νησιά Ανταμάν που χρησιμοποιείται από πτήσεις με προορισμό την Ευρώπη. 

Η ώρα ήταν 2:15 π.μ. -η ίδια ώρα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία την Τετάρτη.

Ανώτατος αξιωματούχος της μαλαισιανής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Κουάλα Λουμπούρ συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για να διακριβωθεί αν υπάρχουν πληροφορίες από δορυφόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Παράλληλα, το Βιετνάμ περιόρισε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης υποβαθμίζοντάς τις από "επείγουσες" σε "τακτικές", όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

"Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης θα διατηρήσουν να εργάζονται επί 24ώρου βάσεως με τον χαρακτήρα του 'επείγοντος'", αλλά ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεων ως "τακτικών" σημαίνει ότι "μόνο ένα τμήμα της συνολικής δύναμης θα μετέχει στις έρευνες", διευκρίνισε ο υφυπουργός Μεταφορών της χώρας Φαμ Κούι Τιέ.