Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ηλιακή τουαλέτα μετατρέπει τα περιττώματα σε βιοκάρβουνο


Μια νέου τύπου τουαλέτα που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και δεν χρειάζεται νερό, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε περιοχές με ανεπαρκείς υποδομές υγιεινής δίνοντας λύσεις και σε άλλα ζητήματα, καθώς χάρη σε κάτοπτρα και καλώδια οπτικών ινών μετατρέπει ούρα και περιττώματα σε βιοκάρβουνο.
Τη νέα τουαλέτα ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ. Το σύστημα χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνει τα περιττώματα αρκετά ώστε να τα αποστειρώσει και να τα μετατρέψει σε ασφαλές βιοκαύσιμο. Οκτώ παραβολικά κάτοπτρα εστιάζουν και συσσωρεύουν τις ακτίνες του ηλίου σε μια μικρή επιφάνεια, διοχετεύοντας έπειτα τη θερμότητα που παράγεται μέσω οπτικών ινών σε ένα θάλαμο επεξεργασίας, μέσα στον οποίο οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 300 βαθμούς Κελσίου.
Το υλικό που προκύπτει μπορεί να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, ως κάρβουνο μπρικέτα. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα», δήλωσε στο ABC News ο καθηγητής Καρλ Λίντεν, η ομάδα του οποίου ανέπτυξε το σύστημα. «Ή μπορεί κανείς να το βάλει στο έδαφος, έτσι ώστε να διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλά οφέλη για τη γεωργία.» Ο ίδιος χαρακτήρισε το βιοκαύσιμο «πολύτιμο υλικό», καθώς όπως εξήγησε, ένα μείγμα με περιεκτικότητα 10% μπορεί να συγκρατήσει έως και 50% περισσότερο νερό.
Η τουαλέτα σχεδιάστηκε με χρηματοδότηση ύψους 770.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, στο πλαίσιο του “Reinvent the Toilet Chalenge”. Η πρωτοβουλία προκαλεί 16 ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν την τουαλέτα της επόμενης γενιάς, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση των ανθρώπινων περιττωμάτων, ενώ παράλληλα θα παράγει χρήσιμα προϊόντα.