Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, Ο ΕΟΠΥΥ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Πολυϊατρεία τέλος από Δευτέρα

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Συνήθεια... έχουν γίνει τελικά τα λουκέτα για τη δικομματική κυβέρνηση, καθώς με την ίδια ευκολία που προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατο στην ΕΡΤ, με την ίδια ευκολία «σκοτώνει» μέσα στο Σαββατοκύριακο τα δεκάδες πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Πριν καλά καλά ψηφιστεί ο νόμος για το ΠΕΔΥ και τον νέο ΕΟΠΥΥ του εμπνευστή των λουκέτων Αδώνιδος Γεωργιάδη, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε εντολή για άμεση μεταφορά όλων των υλικών και της υποδομής των μονάδων ώστε έως τη Δευτέρα να μπορέσουν να κλείσουν.
Η αιφνιδιαστική απόφαση που κοινοποιήθηκε με έγγραφα στους υπευθύνους των πολυϊατρείων και το προσωπικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στους γιατρούς όσο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε πολλά από τα πολυϊατρεία μπορεί να μην ξανανοίξουν μετά τη διαθεσιμότητα στον Οργανισμό, καθώς ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει επίσημα λουκέτα για εκείνα τα πολυϊατρεία που έχουν υψηλά ενοίκια ή που... περισσεύουν.
Εντολή: Λουκέτο
«Τα πολυϊατρεία ήδη υπολειτουργούν καθώς οι γιατροί απεργούν από τις 25 Νοεμβρίου», απεφάνθη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός ο οποίος έδωσε την εντολή να μπει λουκέτο σε όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα με βάση τις οδηγίες του, έως τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει γίνει όλη η παράδοση των υλικών που υπάρχουν στα υποκαταστήματα και στη συνέχεια να σφραγιστούν.
Στους κόλπους των γιατρών αλλά και των εργαζομένων επικρατεί έντονη αναστάτωση και πολλοί γιατροί στήνουν «αλυσίδες» αντίδρασης ώστε να μην παραδοθούν τα κλειδιά. Παράλληλα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Εξάλλου θεωρούν ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως σε παράδοση όλου του υλικού των Μονάδων ΕΟΠΥΥ και εν συνεχεία να τις σφραγίσει και να τις κλείσει. Οι γιατροί απέστειλαν εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, ενώ τονίζουν σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία και κυρίως στους διευθυντές των πολυϊατρείων ότι «θα είναι υπόλογοι και εγκαλούμενοι από τα συλλογικά μας όργανα έναντι των αρμοδίων αρχών».
Στο μεταξύ τα όργανα... άρχισαν ήδη καθώς σε πολλά πολυϊατρεία ήδη από χθες οι γιατροί αντιστάθηκαν στη συγκέντρωση των υλικών. Ειδικότερα οι αντιδράσεις άρχισαν από το ιατρικό προσωπικό του πολυϊατρείου Δάφνης/Αγίου Δημητρίου όπου οι γιατροί αποφάσισαν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν το κτήριο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, παρότι τους το ζήτησαν να γίνει χθες Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 17/2.
Μάλιστα οι γιατροί καλούν όλους τους πολίτες να τους βοηθήσουν «να αντισταθούν και να αντιστρέψουμε όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού που επίσης καλεί όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις του για να μην μπει λουκέτο. Γι' αυτό και τους καλούν όλους να προσέλθουν στον ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα 17/2 και ώρα 09.00.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλα πολυϊατρεία από το ιατρικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι τόσο με βάση το νόμο που ψηφίστηκε όσο και με βάση τον προγραμματισμό που είχε κάνει από την αρχή ο Αδωνις Γεωργιάδης, τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά όσο διάστημα θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.
Κι εδώ φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα: η κινητικότητα όλα δείχνουν πως θα καθυστερήσει, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες μόλις τώρα αρχίζουν να καταγράφουν τα κενά και τις ανάγκες στις μονάδες υγείας της χώρας ώστε να μπορεί να μεταφερθεί το προσωπικό.